Mrkvový dort aneb nebojte se této chuti

Mrkev patří k neoblíbenějšímu a nejčastěji používanému druhu kořenové zeleniny nejen pro svou chuť, ale také protože obsahuje velké množství cenných živin. Oblíbená je dušená mrkev, ale přidává se i do mnoha druhů salátů či polévek. Vyzkoušeli jste však už hrníčkový mrkvový dort? Může vám to připadat zvláštní, ale chuťově tento dort patří k těm nejlepším.

Mrkev má v kuchyni široké využití

Mrkev je výborná a má široké spektrum využití. Oškrábanou mrkev můžete jíst syrovou, nastrouhanou v nejrůznějších salátech, nebo pomazánkách. Obzvlášť výborná je nastrouhaná mrkev smíchaná s taveným sýrem a solí. Tuto směs namažte na kolečko rohlíku a na vrch ozdobte kuličkou hroznového vína. V tepelné úpravě je vynikající v řadě polévek a dětem se často připravuje dušená na sladko. Opravdoví milovníci mrkve si ji připravují podobně jako smažené hranolky.

Zvládne víc, než jen zlepšit zrak

Mrkev není oblíbená jen pro svou lahodnou chuť, ale hlavně protože je to velká zásobárna cenných živit. Mrkev obsahuje velké množství beta karotenu, vitamínu A, E a K. Tělu dodá i potřebné množství vlákniny, cukru, draslíku, vápníku, železa či hořčíku. Tohle ale nejsou konečné pozitiva mrkve. Obsahuje i selen, jež podporuje imunitní systém. Celkově je mrkev prospěšná pro vaše vlasy, nehty a zrak.

Hrníčkový mrkvový dort

Jestli vám však klasické využití mrkve připadá nudné, vyzkoušejte hrníčkový mrkvový dort, který vás mile překvapí. Na jeho přípravu budete potřebovat:

Těsto:

  • 4 vejce velikosti M,
  • 2 hrnky javorového sirupu,
  • 2 hrnky třtinového cukru,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 2 lžičky jedlé sody,
  • 1 kypřící prášek do pečiva,
  • ½ lžičky soli,
  • 2 lžičky mleté skořice,
  • 1 hrnek rostlinného oleje,
  • 8 až 10 kusů mrkve (3 hrnky nahrubo nastrouhané),
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů.

Krém:

  • 500 g čerstvého smetanového sýru,
  • 1 hrnek moučkového cukru,
  • šťávu z jednoho citrónu,
  • 1 lžičku javorového sirupu,
  • 2 lžíce másla.

Pracovní postup

  1. Vejce, třtinový cukr a javorový sirup prošlehejte v míse.
  2. Do mísy přidejte polohrubou mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva a skořici.
  3. Vše dobře promíchejte, a na samý konec vmíchejte do těsta nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy.
  4. Přelijte těsto do formy s průměrem 26 cm a pečte ve středně předehřáté troubě zhruba hodinu.
  5. Dort nechte ve formě vychladnout, a mezitím si začněte připravovat krém.
  6. Smetanový sýr smíchejte s cukrem, citrónem, javorovým sirupem a máslem.
  7. Vychladlý korpus rozkrojte podélně.
  8. Mezi dvě půlky dortu dejte polovinu krému a vrchní díl korpusu znovu položte na spodní díl.
  9. Zbytek krému dejte na vrchní díl korpusu a posypte ořechy.
  10. Hotový dort nechte ještě hodinu odpočívat.

Tímto dortem bez problémů nasytíte 10 lidí a jeho výroba vám zabere zhruba 2 hodiny. Je to však skvěle investovaný čas, protože tento dort bude chutnat úplně všem.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT