Oblíbený moučník: Míša řezy chutnají skvěle a jsou jednoduché na přípravu

Moučník patří neodmyslitelně do českých kuchyní. Aniž byste si to mnohdy uvědomovali, jíte ho na snídani, k obědu, ale i ke svačině. Jejich příprava bývá mnohdy jednoduchá, ale někdy vyžadují opravdu kulinářské umění. Vyzkoušejte Míša řezy, které nejsou náročné na přípravu, a jeho skvělá chuť je nepřekonatelná.

Na moučníku si pochutnáte kdykoliv

Moučník je druh jídla, jehož hlavní surovinou, jak už název napovídá, je mouka. Nejčastěji se jedná o dezerty sladké, ale můžete se setkat i se slanou variantou. Na snídani je jíte v podobě lívanců se sladkou marmeládou či ovocem a zakysanou smetanou, na oběd určitě nepohrdnete plněnými knedlíky – a na svačinu si rádi dáte buchtu či bábovku. Velkou oblibu si získaly moučníky hlavně na Vánoce nebo Velikonoce.

Druhů moučníků je hodně, ale Míša řez je jen jeden

Při výrobě moučníků chce každá hospodyňka předvést, co umí, a tak vzniklo nespočet receptů – od těch nejjednodušších až po opravdu kulinářsky obtížné variace. Pokud se chcete v kuchyni vytáhnout, ale nejste si jisti, že zvládnete složitější recept, vyzkoušejte skvělé Míša řezy. Jemná vrstva tvarohu v kombinaci s křehkým piškotem a ovocem nadchne každého. Jeho příprava je jednoduchá, rychlá a hodí se na jakoukoliv příležitost.

Míša řezy

Na přípravu Míša řezů na 12 porcí budete potřebovat:

  • Krém:
    • 250 g másla,
    • hnědý rum,
    • 500 g tučného tvarohu,
    • 150 g cukru moučka.
  • Poleva:
    • 100 g másla,
    • 2 lžíce plnotučného mléka,
    • 120 g čokolády na vaření.
  • Těsto:
    • 6 ks vajec,
    • 2 lžíce rostlinného oleje,
    • 6 lžic polohrubé mouky,
    • 1 prášek do pečiva,
    • 3 lžíce holandského kakaa,
    • 6 lžic moučkového cukru.

Postup přípravy

Začněte těstem:

  1. Nejprve si utřete žloutky s moučkovým cukrem, olejem, kakaem a práškem do pečiva.
  2. Ušlehejte sníh z bílků.
  3. Vypracujte ze všech těchto ingrediencí vláčné těsto.
  4. Těsto přelijte a rozetřete na moukou vymazaný a strouhankou vysypaný plech, nebo ho vyložte pečicím papírem a pečte ve středně předehřáté troubě.
  5. Upečené těsto nechte vychladnout.

Připravte si krém:

  1. Vyšlehejte tučný tvaroh, cukr moučku, rum, máslo a kakao do hladké hmoty.
  2. Tímto krémem potřete studené těsto. Nikdy krém nenanášejte na teplé těsto, jinak se vám rozteče.

Nakonec poleva:

  1. Připravte vodní lázeň a rozehřejte na ní máslo.
  2. Přidejte nalámanou čokoládu na vaření a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  3. Postupně přidávejte mléko
  4. Touto polevou jemně potřete povrch těsta a nechte v lednici ztuhnout.

Tento recept vám zabere maximálně 60 minut času a potěšíte jím celou rodinu i své přátelé.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT