Milujete guláš? Zkuste ten z krůtího masa

Guláš je pro Čechy jedno z nejoblíbenějších jídel. Jde o tradiční jídlo, které si děláme doma a stejně rádi si jej objednáme v restauraci. Obvykle se ale setkáváme s hovězím nebo vepřovým gulášem, přitom výborný guláš je i z krůtího masa. Krůtí maso je velmi nutričně hodnotné, je zdravé a plné bílkovin. Přesto ho jíme poměrně málo. Zkuste to změnit.

Proč jíst krůtí maso?

Krůtí maso je opravdu jedno z nejzdravějších mas vůbec. Navíc každá část krůty je jiná, takže je poměrně lehké obměňovat jej a vychutnat si tak pokaždé trošku něco jiného. Krůtí maso obsahuje spousty vitamínů, a především je plné bílkovin. V tomto mase najdeme zejména vitamíny D, B3, B3 a vitamín B12.

Pokud si na talíř dáme stehno z krůty, navíc získáme i vitamín B2. V krůtím mase se dále ukrývají i důležité prvky jako je fosfor, zinek a draslík. Bílkoviny jsou vhodné pro osoby, které se snaží cvičit a potřebují dosáhnout rychlejšího růstu svalové hmoty. To je více než dost důvodů, proč krůtí maso na jídelníček zařadit, že?

Krůtí maso je vhodné na přípravu spousty druhů jídel, například si lze z něj uvařit i vynikající guláš. Jak na to?

Guláš z krůtích stehen

Suroviny:

  • 1 vykostěné krůtí stehno,
  • cibule podle chuti,
  • 2 stroužky česneku,
  • hladká mouka,
  • olej nebo sádlo,
  • mletá paprika,
  • majoránka,
  • sůl a pepř,
  • kmín,
  • nové koření.

Postup:

  1. Stehno můžeme vykostit, koupit se ale dá i stehenní plátek bez kosti. V tom případě maso jen očistíme a pokrájíme na kousky.
  2. Na sádle nebo na oleji si necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, poté přidáme pokrájené maso na kostky a ochutíme připraveným kořením podle chuti. Přidat můžeme i prolisovaný česnek.
  3. Maso společně s kořením restujeme a necháme jej pěkně zatáhnout. Až se zatáhne, podlijeme ho vodou a necháme dusit. Maso musí změknout.
  4. Mezitím si připravíme z mouky a vody zásmažku. Podle toho, kolik máme vody, tolik připravíme i zásmažky, aby guláš nebyl příliš hustý, ale ani řídký.
  5. Až nám maso změkne, zahustíme, a ještě krátce povaříme. Podle potřeby ještě dochutíme.

Krůtí guláš je poměrně rychle hotov. Podávat můžeme s knedlíkem, těstovinami, ale i pečivem.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu