Máte vejce navíc? Udělejte si vaječnou tlačenku

Vaječná tlačenka je skvělé jídlo, pokud vám dochází nápady, co svým blízkým položit na stůl. Je to ideální volba také v případě, že vám přebývá zelenina, které se už potřebujete zbavit a máte v lednici dostatek vajec. Toto úžasné jídlo rozzáří jakýkoliv stůl a je jedno, zda ho připravíte jen tak na chuť, nebo chystáte narozeninovou oslavu.

Zkuste vaječnou tlačenku z čerstvé zeleniny

Obvykle se do vaječné tlačenky používá krom želatiny určené přímo na tento pokrm také sterilovaná zelenina. Bohužel ta kupovaná bývá plná sacharinu, který je považován za poměrně nebezpečné umělé sladidlo. V některých zemích dokonce zakázané, protože má prokazatelné rakovinotvorné účinky. Také se v něm nachází oxid siřičitý. Ten brání zelenině, aby zhnědla, ale není vhodný zejména pro děti, protože je z něj může začít bolet hlava. Raději si připravte vlastní sterilovanou zeleninu.

Domácí nálev

Domácí nálev se hodí nejen pro sterilovanou zeleninu, ale můžete ho použít i na okurky. Stačí do vody přidat ocet, cukr, sůl a pár kuliček pepře a nového koření. Ocet použijte klasický lihový, s jemnějším octem byste nemuseli dosáhnout řízné chutě. Zelenina musí před konzervováním být dostatečně uvařená a nakrájená na malé kostičky. Do nálevu můžete dát:

  • celer,
  • petržel,
  • mrkev,
  • kukuřici,
  • kapie,
  • hrášek,
  • okurky.

Vaječná omeleta

Na přípravu 8 porcí tohoto skvělého jídla budete potřebovat:

  • 7 vajec velikosti M,
  • 250 g gothajského salámu,
  • 2 kyselé okurky,
  • 1 cibuli,
  • 1 sklenici domácí sterilované zeleniny,
  • 1 speciální želatinu na vaječnou tlačenku.

Pracovní postup

  1. Domácí sterilovanou zeleninu sceďte, ale nálev nevylévejte, budete ho později potřebovat na želatinu.
  2. Všechna vejce uvařte natvrdo.
  3. Připravte si větší mísu, do které dáte scezenou sterilovanou zeleninu, přidejte na malé kostičky nakrájený okurek, cibuli nakrájenou najemno a nakonec gothajský salám, který by měl být nakrájen také na velmi malé kousky.
  4. Uvařené vejce nechte zchladnout, poté je oloupejte, oddělte žloutky od bílků a obě hromádky nakrájejte nadrobno. Bílky poté přidejte do mísy k ostatním surovinám.
  5. Všechny suroviny osolte a opepřete.
  6. Želatinu uvařte dle návodu na jejím obalu společně s nálevem ze sterilované zeleniny.
  7. Připravte si formu, kterou používáte například na biskupský chlebíček, vyložte ji potravinovou fólií nebo třeba igelitovým sáčkem.
  8. Želatinu přidejte do mísy, kde máte smíchané suroviny, a až poté k nim přidejte žloutky. Vše důkladně promíchejte.
  9. Směs přelijte do připravené formy a dejte do lednice. Tam by měla zůstat nejlépe do druhého dne, aby pořádně ztuhla.

Tento recept vám zabere 45 minut přípravy a 1 den na ztuhnutí. Obětovaný čas však stojí za to, protože tento pokrm je naprosto úžasný.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu