Makrobiotická strava na talíři – jaké jsou její pro a proti?

Přestože makrobiotiku už přeskočily jiné typy speciálních jídelníčků, stále tady je a stále na ní mnoho lidí nedá dopustit. A to i když jde o poměrně komplikovanou, časově náročnou a pro běžného jedlíka chuťově nezajímavou formu stravování.

Je makrobiotika zdraví prospěšná?

Můžeme říct, že pokud se jedná o „rozumnou“ makrobiotiku u jedince, který má dostatek času a zájem o prevenci nemocí, jde o věc zdraví prospěšnou. Striktní formy makrobiotiky mohou ale zejména u dětí vést k zásadním výživovým deficitům, u starších dětí dokonce dochází k sociálnímu odloučení.

Léčivé schopnosti makrobiotiky

Za zakladatele, respektive největšího učitele makrobiotiky v západním světě, se považuje Michio Kushi. Ten tvrdí, že důsledná makrobiotická dieta má neuvěřitelné léčivé schopnosti a může dokonce zabránit rakovině nebo ji léčit.

Bohužel, žádná vědecká studie nepotvrdila, že by makrobiotika měla vůbec nějaký vztah k prevenci či léčbě rakoviny. Zato odborná studie zabývající se makrobioticky živené malé děti ukázala, že až 60 % těchto dětí mělo nedostatečný příjem bílkovin, energie, vitaminů skupiny B, vitaminu D a vápníku.

Základy makrobiotiky

Obecně jsou základem makrobiotiky celozrnné obiloviny a zelenina. Většina zeleniny je vařená, část kvašená a malé množství zeleniny je v syrovém stavu. Makrobiotický jídelníček obsahuje 50 – 60 % celozrnných obilovin, 20 – 30% zeleniny (ovšem s výjimkou brambor, rajčat, paprik a dalších druhů čeledi lilkovitých), 5 – 10% tvoří luštěniny a potraviny ze sóji. Vše je potom dochucováno mořskými řasami.

Omezeně je povolena konzumace ryb a mořských plodů, ovoce a ořechů. Vůbec se nemá pít mléko, jíst mléčné výrobky, vejce, drůbež, cukr, vše z bílé mouky, polotovary, maso, aromatická koření, bylinkové čaje a ovocné džusy. Na pitném režimu nezáleží, pít se má pouze v případě žízně. Alkohol a káva se pít nesmí vůbec.

Terapeutický způsob jídla

Hlavní je pro makrobiotiky jíst hodně pomalu (každé sousto by se mělo pokousat asi 50x) a v naprosté většině pouze jídla po tepelné úpravě. Ájurvéda a tradiční čínská medicína potom určují teplotu jídel a poměr syrových versus vařených potravin individuálně, na základě takzvaného konstitučního typu.

Pozitiva a negativa

Určitě je dobré upřednostňovat kvalitní potraviny před polotovary, konzumace velkého množství zeleniny a maximální omezení cukrů. Stravovat se v tak hojné míře obilovinami ale není příliš zdraví prospěšné.

Pokud jste o makrobiotickém způsobu stravování uvažovali, je potřeba počítat s tím, že práce v kuchyni se stane vaším dalším pracovním úvazkem. A též byste měli zvážit, zda má makrobiotika opravdu co nabídnout pro zdraví vás i celé vaší rodiny.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu