Luštěniny bychom neměli zapomínat jíst. Po pomazánce z červené čočky se u vás jen zapráší

Luštěniny jsou pro náš organismus důležitým zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a také vlákniny. Proto bychom je v našem jídelníčku měli mít určitě co nejčastěji. Dělá vám problém sníst čočku na kyselo a vyhýbáte se těmto receptům? Věřte, že pokud vyzkoušíte pomazánku z červené čočky, už se jí vyhýbat nikdy nebudete.

Proč je červená čočka lepší?

Na Farmářském trhu můžeme nalézt několik různých druhů čočky, pokud se zaměříme na tu červenou, je rozhodně lepší než klasická čočka, kterou kupujeme. Kromě toho, že je ideální potravinou při redukčních dietách, obsahuje řadu vitamínů, minerálů, vlákninu a bílkoviny, snadněji se vaří. A co je hlavní – nemusí se dopředu namáčet.

Červená čočka je hotová doslova za okamžik, stačí ji povařit po dobu asi 15–20 minut, navíc se při vaření dokáže rozvařit tak, že ji není nutné mixovat. Červená čočka je ze všech dostupných druhů luštěnin také nejlépe stravitelná, nehrozí po její konzumaci nadýmání, funguje proti zácpě a mohou ji jíst i ty nejmenší děti od 9. měsíce věku.

Červená čočka se dá upravovat stejně jako všechny druhy čočky, díky tomu, že se dá skvěle rozvařit, je z ní ale i výborná pomazánka. Vyzkoušejte ji!

Pomazánka z červené čočky

Recept na 4 porce, doba přípravy 45 minut.

Suroviny:

  • 200 g červené čočky,
  • 3 stroužky česneku,
  • olivový olej,
  • 1 menší cibule,
  • 1 větší mrkev,
  • bazalka (čerstvá nebo sušená),
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Červenou čočku si propláchneme ve studené vodě.
  2. Pokrájíme si cibuli nadrobno, oloupeme a nastrouháme na struhadle mrkev a prolisujeme česnek. Na kapce olivového oleje začneme pražit cibulku, přidáme česnek, a nakonec i nastrouhanou mrkev.
  3. V konvici si dáme vařit půl litru vody a k cibulce s mrkví po chvíli přidáme i červenou čočku.
  4. Budeme směs s čočkou opékat, aby se ale nepřipalovala, přidáme ještě asi lžičku olivového oleje a nepřestáváme míchat.
  5. Poté přilijeme vodu a stáhneme plamen na minimum. Přiklopíme a necháme vařit asi 15 minut.
  6. Směs občas promícháme a vaříme do té doby, dokud se nevypaří všechna voda.
  7. Červená čočka se při vaření a během pravidelného míchání rozvaří tak, že není pomazánku nutno dále mixovat.
  8. Nakonec dovařenou pomazánku odstavíme z plotny, osolíme a opepříme dle chuti a přidáme bazalku či další bylinky.

Tip: Pro lepší chuť je možné přidat kapku citronové šťávy. Při podávání zdobíme pomazánku pokrájenými cherry rajčátky nebo pomeranči.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu