Květáková kaše aneb jak je květák prospěšný pro náš organismus?

Květák bílý všichni dobře známe, u nás jde o nejrozšířenější a nejvíce konzumovaný druh květáku. Dříve šlo hlavně o levné jídlo, při dnešních cenách to už sice příliš neplatí, pořád jde ale o zdravou surovinu, z níž hravě vykouzlíme hlavní jídlo pro celou rodinu. Květák bychom měli pravidelně jíst nejen proto, že je dobrý, ale hlavně proto, že je zdravý.  Lahůdkou je například květáková kaše.

Jak nám květák prospívá

V květáku bychom našli několik různých minerálních látek a přes deset druhů aminokyselin. Obsahuje také velké množství vlákniny, a naopak bychom v něm jen těžko hledali nějaké kalorie. Jaké další pozitiva s sebou nese konzumace květáku?

  • Dokáže také výborně zasytit, a to z něj dělá ideální surovinu pro všechny, kteří se snaží zhubnout nějaká ty kila navíc.
  • Květák je také bohatý na vitamíny C a B.
  • V kuchyni pak jistě oceníme to, že je velmi snadný na přípravu, dá se konzumovat zasyrova, ale můžeme jej i vařit, dusit, péct nebo smažit v trojobalu jako řízek.
  • Květák obsahuje i glukosinoláty, ty se štěpí a vzniká látka s názvem indol-3-karbinol. A i když vám nejspíš tento název nic neřekne, jde o látku, která účinně detoxikuje zejména játra.
  • Podílí se také na odstraňování rakovinotvorných buněk.
  • Příznivě působí i na zažívání, zejména má vliv na činnost tlustého střeva a žaludku.
  • Pomáhá snižovat vysoký cholesterol nebo krevní tlak.
  • Redukuje riziko problémů s ledvinami nebo močovým měchýřem a je vhodný pro astmatiky.
  • Navíc výrazně posiluje celý imunitní systém, což v této době oceníme všichni asi úplně nejvíc.

V kuchyni se květák dá upravovat různě, zkuste si z něj uvařit lehkou a rychlou kaši. Hodí se jako hlavní chod i příloha.

Květáková kaše

Budete potřebovat:

  • 1 květák,
  • kurkumu,
  • máslo,
  • sůl a pepř, popřípadě muškátový oříšek a chilli,
  • kdo chce, může přidat parmazán na dochucení.

Postup:

  1. Květák si pokrájíme a rozdělíme na růžičky. Omyjeme a dáme do hrnce s vodou.
  2. Uvaříme doměkka a necháme jej okapat.
  3. Přidáme kousek másla a umixujeme na kaši.
  4. Dochutíme kurkumou, solí a pepřem. Kdo má rád, může přidat špetku muškátového oříšku nebo chilli.

Kaše se může podávat jako příloha místo bramborové kaše, například k masu. Skvěle ale chutná i samotná, pro lepší chuť si na ni můžeme nasypat ještě nastrouhaný parmazán.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu