Krémová česnečka vás překvapí svou jemnou chutí

Česnek bychom mohli považovat za jeden z největších darů přírody. Jeho léčivé účinky jsou až ohromující, a proto byste ho ze svého jídelníčku neměli vyřazovat. Pravidelnou konzumací této suroviny podpoříte své zdraví. Ne každý však snese silné aroma a chuť česneku. Proto si připravte krémovou česnekovou polévku, které je velmi jemná.

Česnek je všelék

Česnek je plný vitamínů a obsahuje silice se sirnými organickými sloučeninami. Díky tomu má léčivé vlastnosti. Působí jako přírodní dezinfekce, má protizánětlivé účinky a též je to perfektní prostředek pro preventivní ochranu proti onemocnění srdce. Vědci také potvrdili, že snižuje riziko aterosklerózy, ředí krev a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. V neposlední řadě je to skvělý bojovník proti mrtvici a infarktu.

Česnek se nepřidává pouze do jídla, ale lidé jej využívají i jinak

  • Česnekový čaj – je vhodný, pokud vás bolí v krku nebo pociťujete první příznaky nemoci. Stačí do 1 litru převařené a mírně vychlazené vody přidat 5 najemno nasekaných stroužků česneku, citronovou šťávu a med.
  • Česnekový sirup – 1 stroužek česneku rozdrťte a smíchejte se lžící medu. Tuto směs spolkněte. Během chvíle se vám uleví od blížící se chřipky.
  • Česneková tinktura – do uzavíratelné sklenice dejte nadrcený česnek až po okraj, zalijte ho vodkou nebo octem a uzavřete. Takto ho nechte stát 2 týdny v chladu, a poté přelijte do tmavých sklenic. Jako prevenci proti mnoha onemocněním užívejte 5 kapek denně.

Krémová česneková polévka má jemnou chuť i vůni

Česnek má velmi silné aroma, a pokud máte slabší žaludek, nemuseli byste ho snášet dobře. Pro tyto případy si můžete uvařit krémovou česnekovou polévku, která je chuťově velmi jemná, ale stále má léčivé účinky.

Budete potřebovat

  • 2 lžíce másla,
  • cibuli nakrájenou najemno,
  • 2 stroužky česneku nakrájených na plátky a 2 stroužky česneku drceného, nebo sušeného,
  • 2 menší brambory na kostičky,
  • 300 ml masového vývaru,
  • 400 ml plnotučného mléka,
  • 100 ml smetany ke šlehání 12%,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy

  • Na másle opečte pokrájenou cibuli a poté přidejte česnek na plátky a ještě chvíli restujte.
  • Přidejte brambory, vývar, sůl, pepř a vařte, dokud brambory nezměknou.
  • Přidejte mléko a provařte.
  • Celou polévku rozmixujte.
  • Znovu ji postavte na plotnu a přidejte smetanu.
  • Polévku přiveďte k varu a přidejte drcený nebo sušený česnek.

Polévku můžete dozdobit strouhaným sýrem, petrželkou nebo si připravte třeba krutony. Tento recept je na 4 porce a celá příprava vám zabere zhruba 40 minut. Sušený česnek je skvělou variantou, pokud máte slabší žaludek.

Autorský text

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT