Křehký rebarborový koláč: Vyzkoušejte tento nakyslý moučník, jehož chuť neomrzí

Rebarbora je známá hlavně pro svou kyselou chuť, kterou jedni milují, zatímco druzí k ní oblibu nenašli. Pokud ji však přidáte do koláče, její chuť se zjemní a získáte tak jedinečný moučník, který je dokonale vyvážený.

Odkud k nám rebarbora přišla?

Rebarboru k nám do Evropy donesli Barbaři z Číny a Mongolska. Nejprve ji využívali hlavně Angličané a Němci, ovšem v období 18. století se rebarbora postupně rozšiřovala i do ostatních zemích. V Číně je tato potravina známá již po tisíce let.

Rebarbora navíc nabízí řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Obsahuje velké množství důležitých kyselin, vitamínů skupiny B a také minerálních látek, z nichž je důležitý například hořčík, železo a draslík. Kromě toho je navíc močopudná, takže z těla odvádí toxiny a zbavuje ho přebytečné vody. Podporuje celkově metabolismus i střeva, navíc pomáhá při redukci váhy.

O rebarboře se však nedá mluvit pouze pozitivně, nebezpečná je totiž kyselina šťavelová, která narušuje správnou funkci našeho organismu. Vyskytuje se hlavně v listech rostliny. Ovšem postupem času se dostává i do řepíků, které konzumujeme. Proto je důležité jíst rebarboru pouze v době sklizně, což je období od května do června. V tomto období není důvod se obávat, takže si můžete připravit třeba právě rebarborový koláč. Je doporučováno podávat rebarboru s mléčnými výrobky, aby se minimalizovalo riziko otravy zmíněnou kyselinou. Proto se hodí přidat tvaroh, který navíc skvěle doladí chuť.

Recept na rebarborový koláč

Doba přípravy 2 hodiny i s pečením.

Suroviny:

  • 400 g rebarbory,
  • 100 g krupicového cukru.

Na těsto:

  • 160 g hladká mouka,
  • 125 g másla,
  • 125 g krupicového cukru,
  • 3 vajíčka,
  • 50 g tučného tvarohu,
  • 20 ml mléka.

Na drobenku:

  • 125 g mouky,
  • 95 g másla,
  • 60 g krupicového cukru,
  • 60 g drcených mandlí,
  • špetka soli.

Postup přípravy:

  1. Rebarboru z obou konců okrájejte a pod tekoucí vodou ji opláchněte. Oloupejte slupku a krájejte na menší kousky. Poté ji posypte 100 gramy cukru a nechte zhruba půl hodiny odstát.
  2. Mezitím pro přípravu těsta utřete máslo s cukrem a následně přidejte vajíčka, která jsou pokojové teploty.
  3. Vmíchejte mouku, tvaroh a mléko a vše dobře promíchejte, aby vznikla hladká směs.
  4. Na drobenku budete potřebovat přesít mouku, přidat máslo a vše rukama dobře spojit. Pak už jen stačí přidat cukr společně s drcenými mandlemi a špetkou soli a vše smíchat.
  5. Připravenou formu vyložte pečicím papírem a vlijte do ní těsto. Poklaďte kousky rebarbory a na závěr zasypte vrstvou drobenky. Formu přikryjte alobalem.
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba hodinu a půl.
  7. Servírovat můžete i teplé, navrch přidejte vždy lžíci tvarohu.

Rebarbora hojně plodí, v době sklizně je jí tedy všude spousta. Vyzkoušejte si proto připravit tento jedinečný koláč, ve kterém se snoubí kyselé tóny doplněné křehkým těstem a sladkou drobenkou.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu