Zima je už za námi a nyní je nejvyšší čas začít se připravovat na jaro. Možná patříte k těm nedočkavým, kterým nevadí, že večery jsou ještě chladné, a tak již chcete zahájit grilovací sezónu. Ideálně kuřecím masem, které ugrilujete během několika minut, a jehož chuť je s pomocí vhodných bylinek naprosto nepřekonatelná.
Grilujte stehenní kuřecí řízky
Nejideálnější kuřecí částí, která se vám bude skvěle dělat na grilu a zvládne je lehce připravit i úplný začátečník, jsou vykostěná kuřecí stehna. Pokud už s grilováním máte zkušenosti, nemusíte se bránit ani masům s kostí, jako jsou paličky, špalíčky nebo rovnou celá velká stehna. Jen nezapomínejte na to, aby všechny části koupeného masa, která dáte dohromady na gril, měla zhruba stejnou velikost. Tak si zajistíte, že žádný kousek nebude nakonec syrový, nebo naopak příliš přepečený.
Ke kuřeti patří bylinky
Na grilování nepotřebujete nakládat maso dva dny dopředu do marinády. Stačí si ji vyrobit chvíli předem, nebo použít suché koření. Aby byl výsledek skvělý, nestačí mít totiž jen dobře zvolené maso, ale jsou to právě bylinky, které mu dodávají jeho skvělou chuť. Ke kuřecímu masu se nejlépe hodí:
- bazalka,
- bobkový list,
- koriandr,
- zázvor,
- tymián,
- rozmarýn,
- estragon,
- oregano,
- citronová kůra,
- sušené houby.
Kuřecí maso na grilu
Na přípravu tohoto pokrmu pro 2 osoby budete potřebovat:
- 2 vykostěná kuřecí stehna – nekupujte prsní řízky, ty se vám při grilování snadno vysuší,
- 100 ml olivového oleje,
- 1 lžíci worcesterové omáčky,
- 1 lžičku soli,
- 1 stroužek česneku,
- 1 lžičku oregana,
- 1 menší cibuli,
- čerstvě mletý barevný pepř,
- špetku chilli.
Pracovní postup
- Vykostěné kuřecí stehna omyjete a necháte oschnout.
- Vezměte si větší mísu a smíchejte olivový olej, jemně nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, worcesterovou omáčku, sůl, barevný pepř, chilli a oregano.
- Všechny suroviny důkladně promíchejte, aby se spojila jejich chuť.
- Do takto připravené marinády vložte kuřecí stehna a obalte je ze všech stran.
- Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte odležet alespoň hodinu před tím, než začnete grilovat.
- Poté dejte maso na gril a opékejte zhruba 10 minut z každé strany.
K takto připravenému masu se skvěle hodí zapečená bageta s česnekem nebo bylinkovým máslem a zeleninový salát. Příprava tohoto pokrmu vám zabere zhruba hodinu a půl času.