Jaké je tajemství dokonalého steaku? Rozluštěte ho s námi!

Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz

Co se kuchařského přístupu ke steakům týká, můžeme říci, že existují dvě základní školy – americká a francouzská. Americká klade důraz na chuť samotného masa, francouzská bere maso jako surovinu, kterou je potřeba skloubit s dalšími ingrediencemi.


Jednoduše to vypadá, ale jednoduché to není

Příprava steaku vypadá opravdu jednoduše – vždyť stačí maso hodit na pánev nebo dát na gril – ale opak je pravdou! Připravit skutečně dobrý steak je pravé kuchařské umění. Každopádně, bez kvalitního masa kvalitní steak nebude. Druhým zásadním momentem je teplota pánve či grilu, ta by se v ideálním případě měla pohybovat kolem 280 až 350°C.

Jak na steaky podle špičkových šéfkuchařů

Nejprve je potřeba maso pořádně osolit – neslaný steak je prý největším neštěstím v kuchyni. Potom se maso položí na rozpálenou pánev, aby se zatáhlo. Rychle zatáhnout je alfa a omega dobrého steaku, nesmí z něj vytéci šťáva, tedy krev. Nejlepší je, pokud máte k dispozici jak pánev, tak i gril. Jen co se maso zatáhne, je dobré přesunout ho na gril, v ideálním případě takový, kde se topí dřevěným uhlím nikoli plynem. Tak maso získá autentickou kouřovou chuť.

Rady steakkuchaře

  • Před přípravou nechejte maso alespoň 30 minut venku, aby získalo pokojovou teplotu.
  • Použijte normální řepkový olej, nikoli olej zastudena lisovaný.
  • Ideální je pánev se silným dnem (vhodná je měděná, titanová či ocelová), olej musí být rozpálen tak, že se z něj bude kouřit.
  • Jestliže pánev nebude rozpálená dostatečně, šťáva z masa vyteče.
  • Používejte minimální množství oleje. Při přípravě na grilu nemusíte vzít olej žádný, ale je potřeba mít prorostlejší maso, jinak stačí maso olejem jen potřít.
  • Maso nedávejte hned na celou pánev. Ta se tak ochladí. Stačí použít polovinu plochy, a když maso obracíte, dejte ho na druhou polovinu pánve.
  • Pokud maso na dotek prstu víc pruží, je méně propečené, když nepruží, je propečené hodně.
  • Dobu přípravy je potřeba vyzkoušet. Ale orientačně – na pánvi stačí 1 až 2 minuty z každé strany, vše záleží na tloušťce masa. Pak dejte steaky do trouby a pečte 6 minut při teplotě 160°C, a poté ještě nechte chvilku odpočinout.

Nejdůležitější je maso

Šéfkuchaři se shodují v tom, že dobré maso je základ. Pak už je práce s ním poměrně snadná. A také se shodují, že se přípravy steaků nesmíte bát – ani masa, ani přípravy. Nejlepší maso je ze skotu, který se intenzivně dokrmuje, díky čemuž je maso bohatě prorostlé tukem. To je ono pověstné „mramorování“. I farmáři v Česku nabízejí vhodné mramorované maso, které obsahuje zhruba 40% tuku a není proto na gril potřeba žádný olej.

Takže žádný strach a vzhůru do steaků. Pokud je připravíte na pánvi, snadno doděláte i omáčku, výborná je například z hub.

čas: 30 min
počet porcí: 4

Ingredience

1. maso na steak
2. sůl
3. pepř

Postup přípravy

1 Nejprve je potřeba maso pořádně osolit – neslaný steak je prý největším neštěstím v kuchyni. Tak maso získá autentickou kouřovou chuť.
2 Potom se maso položí na rozpálenou pánev, aby se zatáhlo.
3 Rychle zatáhnout je alfa a omega dobrého steaku, nesmí z něj vytéci šťáva, tedy krev.
4 Nejlepší je, pokud máte k dispozici jak pánev, tak i gril.
5 Jen co se maso zatáhne, je dobré přesunout ho na gril, v ideálním případě takový, kde se topí dřevěným uhlím nikoli plynem. Tak maso získá autentickou kouřovou chuť.
Autor: Lenka S.
Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat

Články pro Vás

Potvrzuji, že odesláním tohoto formuláře vyjadřuji svůj souhlas s Všeobecnými smluvními podmínkami a beru na vědomí tyto Zásady zpracování osobních údajů společnosti VARIETY STYLE s.r.o.