Koprovou omáčku známe všichni, jde o jídlo, které do naší české kuchyně neodmyslitelně patří. Tato omáčka se připravuje různě, každý ji dělá jinak, ale ta nejlepší koprovka je vždy vařená z poctivého vývaru. I když se suroviny na tuto omáčku dají různě obměňovat, koprovou omáčku jako od babičky musíte vždy připravovat z poctivých surovin. Jaké to jsou?
Pochoutka, kterou nepohrdnou ani ve světě
Koprovou omáčku nemáme rádi jen my Češi, i když jde o poklad naší kuchyně, dobrou koprovkou by nepohrdli jistě ani ve světě. Připravuje se ze čtyř základních surovin, kterými jsou samozřejmě kopr, smetana, ocet a vývar. Jenže to bychom nebyli my, Češi, kdybychom si to občas neulehčili a nezaměnili suroviny podle sebe. Takže je běžné, že někdo místo čerstvé kopru použijete ten ze skleničky, někdo se neobtěžuje s poctivým vývarem a vaří koprovku z bujónu – a asi to nejhorší je, když se koprovka místo ze smetany připraví z mléka.
Zkuste si doma udělat poctivou koprovou omáčku ze surovin, které jí dodají nezaměnitelnou chuť.
Koprová omáčka
Recept na 2 porce vám zabere asi hodinu.
Suroviny:
- 20 g másla,
- hladká mouka,
- půl litru silného vývaru – nejlépe hovězího,
- 1 kelímek 30% smetany na vaření,
- ocet,
- cukr krupice,
- sůl,
- čerstvý kopr – asi 2 snítky.
Postup:
- V hrnci si nejprve necháme rozpustit máslo, a poté k němu přisypeme hladkou mouku, nezapomínáme hodně míchat. Jakmile přestane jíška pěnit, přilijeme trošku vývaru, a opět řádně zamícháme. Nejlepší je na to metlička, základ se musí pořádně promíchat, aby v něm nezůstaly hrudky.
- Poté přilijeme zbytek vývaru, promícháme a podle chuti ještě dosolíme.
- Základ budeme vařit asi 20 minut, je dobré během této doby jej občas promíchat a případně odebrat pěnu, která se může při vaření tvořit.
- Kopr si omyjeme a pokrájíme najemno.
- Po dvaceti minutách přidáme do základu na omáčku asi lednu lžíci octa a lžičku cukru. Ocet a cukr můžeme ale přidat podle chuti.
- Pár minut ještě vaříme a vlijeme smetanu. Smetana musí také krátce projít varem, promícháme, a na samotný závěr vaření přisypeme pokrájený kopr.
Koprovou omáčku podáváme tradičně s knedlíkem a vařeným hovězím masem. Skvěle ale chutná i s vejci a vařeným bramborem.