Jak připravit lososa? Nachystejte si skvělou vánoční večeři

Pokud byste připravovali kančí, máte samozřejmě podle jednoho českého kultovního filmu pouze a jedině dvě možnosti – se šípkovou nebo se zelím. V případě lososa je variant mnohem více.

Už jen losos samotný je tou nejlepší ingrediencí. Vaříte pro děti, rodinu nebo se bude jednat o slavnostní událost? Vybírejte z těch nejlepších receptů.

Recept – losos a bylinky

Už samotný název evokuje provoněnou kuchyni. Přejete si, aby to u vás vonělo jako u mistrů šéfkuchařů? Vyzkoušejte ten nejjednodušší způsob přípravy lososa – nechejte vyniknout vůni a texturu masa připravte si pouze olivový olej, česnek, sůl a čerstvé bylinky. Nejoblíbenějšími bylinkami jsou v tomto případě tymián, bazalka a rozmarýn, ale můžete samozřejmě použít i vámi oblíbené výpěstky z vlastní zahrádky nebo balkónu.

Losos na másle – recept nejen pro děti

Přejete si, aby si vaše děti oblíbily chuť a přínos rybího masa? Zvolte lososa! Děti většinou doslova zbožňují lososa na másle s bramborovou kaší. A jelikož děti vědí, co je dobré, nemusíte se tento jednoduchý recept bát nabídnout i mlsným jazykům dospělých. Vystačíte si s kouskem kvalitního másla, solí a citronovou šťávou. Už se těšíte, až se i vaším bytem bude linout vůně tohoto lahodného jídla?

Recept na lososa – Zdeněk Pohlreich

Tato televizní kuchařská celebrita probudila tvořivost v nejednom českém kuchtíkovi. Nechte se i vy inspirovat jedinečnými poznatky člověka z branže, který vás obohatí nejen o základní poznatky – kůže z lososa se neodstraňuje, ale zároveň se také nekonzumuje, ale i o pokročilejší rady pro každého kuchaře. Věděli jste například, že lososové maso je na tom podobně jako hovězí steak? Nejlepší chuti dosáhnete při propečení tak akorát, to znamená, že uvnitř může zůstat ještě oranžové a šťavnaté.

Recept – losos s omáčkou

Patříte mezi milovníky omáček a ani v případě ryb byste ani sebe, ani svou rodinu či návštěvu nechtěli ochudit o skvělou chuť a přínos omáčky? Nemusíte jít s davem a volit suchou rybu s přílohou. Z několika málo dalších ingrediencí si můžete vytvořit lahodnou omáčku, která nikoho nenechá na pochybách, že k lososovi se nejlépe hodí právě ta vaše. Kombinace kvalitního masa z lososa a nápadité omáčky je přesně to, co ocení chuťové buňky všech lidí, co se sešli u vašeho stolu.

Recept – mražený losos

Až budete shánět kvalitní maso pro vaše kulinářské počiny, ohlídejte si, zda je v případě mražené ryby označeno písmeny FAS, což neznamená nic jiného než frozen at sea, tedy ryba, která byla zamražena ihned po vylovení. Rybu můžete nechat rozmrazit přes noc, kdy z ní vyteče přebytečná voda, ale neubere jí to na čerstvosti. Rozhodně lososa, ani jinou rybu, nerozmrazujte v mikrovlnce, místo masa byste získali kus podrážky. Pokud nemáte čas, rozmrazte lososa ponořením do studenější vody. Tento typ masa je možné připravovat i zmrazený, pouze musíte prodloužit dobu pečení či smažení.

Recept pro děti – losos pro malé jedlíky

Ryby je nutné zařazovat do jídelníčku dětí již od útlého věku – losos je pro začátek s rybami tou nejlepší variantou. Krásně voní a skvěle chutná. Můžete jej použít i pro děti ve věku 10 měsíců. Pokud si přejete rybu ze začátku jen povařit a přidat kousek bramboru, směle do toho. Větší děti ocení chuť bylinek a česneku, kterými rybu provoníte. Víte o tom, že i malé děti milují, když se čerstvě připravená ryba pokape citrónem?

Recept – syrový losos

Zbožňujete jemnou chuť čerstvého lososa? Můžete si připravit rybí tatarák – severskou lahůdku, kterou si můžete připravit i v našich zeměpisných končinách.

Vychutnejte si rozmanité recepty a nechte se inspirovat pro vaše další vaření.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu