Jak připravit dokonalého tuňáka? Ugrilujte si ho

Tuňáka známe všichni, patří k těm populárnějším rybám a nejčastěji jej jíme v konzervě. Tuňák v konzervě sice není špatný, ale pokud jste si jeho maso oblíbili, byla by škoda nezkusit si připravit steak z tuňáka a dát ho rovnou třeba na gril. Sezóna grilování přece právě začíná, zkuste ji zahájit netradičně – a místo masa a uzenin si připravte dokonalou grilovanou rybu.

Ryba na desítky způsobů

Na tuňákovi je skvělé, že je nejen velmi zdravý a chutný, ale dá se z něj v kuchyni připravovat celá řada pokrmů. Tuňák je mořskou rybou, patří mezi ty tučnější, a jeho maso obsahuje celou škálu vitamínů, včetně velmi cenného vitamínu D. Sále také jód, selen a je významným zdrojem omega-3 nenasycených kyselin.

Tuňák se upravuje tepelně, ale výborně chutná i zasyrova, jeho kvalitní a libové maso se navíc nemusí dlouho čistit a při přípravě tataráku jej není ani potřeba škrábat, stačí nakrájet na drobné kousky. Tuňák je vhodný na přípravu salátů, předkrmů, ale i hlavního chodu. Pokud máte k dispozici pěkný kousek tuňáka, určitě si jej ponechte na steak a ten si ugrilujte. Nebudete litovat.

Tuňák má libové maso a patří k rybám, které nemají téměř žádné kosti. Nejde navíc cítit rybinou, což bývá jeden z důvodů, proč se lidé rybímu masu vyhýbají. I proto patří tuňák k oblíbeným rybám, které máme nejraději na talíři. Maso tuňáka nepotřebuje příliš dochucovat, stačí jen trocha soli, pepře a popřípadě bylinek.

Recept na grilovaný steak z tuňáka

4 porce, doba přípravy 2 hodiny

Suroviny:

  • 4 kousky steaku z tuňáka,
  • sůl, pepř,
  • olivový olej,
  • bylinky – například tymián nebo bazalku,
  • česnek,
  • šťáva z citronu.

Postup:

  1. Steaky z tuňáka si buď nakrájíme, v případě, že máme větší kus masa, plátky by měly být vyšší. Dají se však už koupit rovnou připravené plátky masa.
  2. Maso si omyjeme a lehce usušíme za pomocí papírových utěrek.
  3. Do mixéru dáme česnek – stačí dva stroužky, bylinky, asi čtyři lžíce olivového oleje, sůl, pepř a jednu lžíci citronové šťávy. Všechno smícháme.
  4. Připravenou marinádou budeme potírat připravené kousky masa. Ty potom naskládáme do mísy a necháme maso asi hodinu až dvě v lednici odpočívat.
  5. Takto připravené steaky z tuňáka grilujeme – je možno je také opéct na pánvi, z každé strany jen po dobu dvou minut.

Tuňák by se měl tepelně připravovat jen po velmi krátkou dobu, jinak bude maso zbytečně vysušené. Steaky z tuňáka podáváme nejlépe s čerstvým zeleninovým salátem nebo s opékanými brambory.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu