„Fresh“ jídelníček

Zapomeňte na hutná těžká jídla. Teplé polévky stačí vyměnit za čerstvé a křupavé potraviny, přidejte netradiční přílohy, které tělu dodají nejen potřebné vitaminy a minerály, ale též tělo pročistí a zbaví škodlivin. Můžete použít třeba pohanku, bulgur nebo quinoa. Všechny snadno seženete v supermarketu a lze je využít i jako kaši ke snídani.

Zelenina a bylinky jsou samozřejmou součástí vašeho nového jídelníčku! A zde jsou konkrétní recepty.

Rizoto z bulguru

 Budete potřebovat:

  • 300 g bulguru
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 250 ml vody
  • 45 g olivového oleje
  • 60 g šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g mraženého hrášku
  • 250 g baby špenátu
  • 1 hrst máty
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 375 ml vody
  • 300 g měkkého kozího sýra
  • hrachové výhonky na dozdobení
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

V hrnci rozehřejte olej, přidejte nasekanou šalotku a prolisovaný česnek a 3 až 4 minuty restujte. Přidejte propláchnutý bulgur, osolte, opepřete a asi 2 minuty míchejte. Potom zvětšete plamen, přilijte vývar a vodu a vařte asi 20 minut, dokud se tekutina neodpaří. Mezitím dejte do mixéru hrášek, špenát, mátu, citronovou kůru a vodu a dohladka rozmixujte. Poté na pánvi rozehřejte lžičku oleje, přidejte hráškovou směs a 100 g kozího sýra a povařte 2 až 3 minuty. Nakonec smíchejte bulgur s hráškovým pestem, dozdobíme zbylým kozím sýrem a hrachovými výhonky. Ihned servírujte!

Kotlety s mátovou quinoou

Budete potřebovat:

  • 220 g vepřových kotlet bez kosti
  • 100 g quinoy
  • 1 dl bílého vína
  • 20 g řepkového oleje
  • 20 g mladé cibulky
  • svazeček čerstvé pažitky
  • 2 menší mandarinky
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • sůl a pepř

Kotlety naklepejte a zprudka ogrilujte nebo orestujte na pánvi s řepkovým olejem. Maso vyjměte a ve výpeku orestujte bílé konce mladých cibulek nakrájené na kolečka. Zalijte vínem, promíchejte, přidejte zpět kotletky a nechejte vyvařit. Do omáčky na závěr přidejte nasekanou čerstvou pažitku. Quinou uvařte doměkka, nechejte vychladnout, potom přidejte na kousky nakrájené mandarinky, nasekanou mátu, zbylou cibulku a promíchejte. Podávejte spolu s kotletkou přelité omáčkou. Dobrou chuť!

Špagetová hnízda

Budete potřebovat:

  • 15 g olivového oleje
  • 200 g kukuřičných špaget
  • 30 g šalotky
  • 30 g baby špenátu
  • 3 vejce
  • 60 g hoblin parmezánu
  • chilli
  • pažitku
  • pepř a sůl

Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Pak do hrnce vložte špagety a vařte zhruba 8 minut tak, aby byly „al dente“. Na oleji nechte zpěnit šalotku nakrájenou na kostičky, přidejte baby špenát a utvořte asi dvě kolečka. Na kolečka dejte špagety – vytvarujte je jako hnízda. Do každého hnízda vyklepněte vajíčko a pečte, dokud bílek neztuhne, tedy 2 až 3 minuty. Nakonec posypejte pepřem, chilli a nasekanou pažitkou. Mňam!

 

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu