„Fresh“ jídelníček

Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz

Zapomeňte na hutná těžká jídla. Teplé polévky stačí vyměnit za čerstvé a křupavé potraviny, přidejte netradiční přílohy, které tělu dodají nejen potřebné vitaminy a minerály, ale též tělo pročistí a zbaví škodlivin. Můžete použít třeba pohanku, bulgur nebo quinoa. Všechny snadno seženete v supermarketu a lze je využít i jako kaši ke snídani.

Zelenina a bylinky jsou samozřejmou součástí vašeho nového jídelníčku! A zde jsou konkrétní recepty.


Rizoto z bulguru

 Budete potřebovat:

  • 300 g bulguru
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 250 ml vody
  • 45 g olivového oleje
  • 60 g šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g mraženého hrášku
  • 250 g baby špenátu
  • 1 hrst máty
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 375 ml vody
  • 300 g měkkého kozího sýra
  • hrachové výhonky na dozdobení
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

V hrnci rozehřejte olej, přidejte nasekanou šalotku a prolisovaný česnek a 3 až 4 minuty restujte. Přidejte propláchnutý bulgur, osolte, opepřete a asi 2 minuty míchejte. Potom zvětšete plamen, přilijte vývar a vodu a vařte asi 20 minut, dokud se tekutina neodpaří. Mezitím dejte do mixéru hrášek, špenát, mátu, citronovou kůru a vodu a dohladka rozmixujte. Poté na pánvi rozehřejte lžičku oleje, přidejte hráškovou směs a 100 g kozího sýra a povařte 2 až 3 minuty. Nakonec smíchejte bulgur s hráškovým pestem, dozdobíme zbylým kozím sýrem a hrachovými výhonky. Ihned servírujte!

Kotlety s mátovou quinoou

Budete potřebovat:

  • 220 g vepřových kotlet bez kosti
  • 100 g quinoy
  • 1 dl bílého vína
  • 20 g řepkového oleje
  • 20 g mladé cibulky
  • svazeček čerstvé pažitky
  • 2 menší mandarinky
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • sůl a pepř

Kotlety naklepejte a zprudka ogrilujte nebo orestujte na pánvi s řepkovým olejem. Maso vyjměte a ve výpeku orestujte bílé konce mladých cibulek nakrájené na kolečka. Zalijte vínem, promíchejte, přidejte zpět kotletky a nechejte vyvařit. Do omáčky na závěr přidejte nasekanou čerstvou pažitku. Quinou uvařte doměkka, nechejte vychladnout, potom přidejte na kousky nakrájené mandarinky, nasekanou mátu, zbylou cibulku a promíchejte. Podávejte spolu s kotletkou přelité omáčkou. Dobrou chuť!

Špagetová hnízda

Budete potřebovat:

  • 15 g olivového oleje
  • 200 g kukuřičných špaget
  • 30 g šalotky
  • 30 g baby špenátu
  • 3 vejce
  • 60 g hoblin parmezánu
  • chilli
  • pažitku
  • pepř a sůl

Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Pak do hrnce vložte špagety a vařte zhruba 8 minut tak, aby byly „al dente“. Na oleji nechte zpěnit šalotku nakrájenou na kostičky, přidejte baby špenát a utvořte asi dvě kolečka. Na kolečka dejte špagety – vytvarujte je jako hnízda. Do každého hnízda vyklepněte vajíčko a pečte, dokud bílek neztuhne, tedy 2 až 3 minuty. Nakonec posypejte pepřem, chilli a nasekanou pažitkou. Mňam!

 

čas: 30 min
počet porcí: 4

Ingredience

1. olivový olej
2. kukuřičné špagety
3. šalotka
4. baby špenát
5. vejce
6. parmazán
7. chilli
8. pažitka
9. sůl a pepř

Postup přípravy

1 Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Pak do hrnce vložte špagety a vařte zhruba 8 minut tak, aby byly „al dente“. Na oleji nechte zpěnit šalotku nakrájenou na kostičky, přidejte baby špenát a utvořte asi dvě kolečka. Na kolečka dejte špagety – vytvarujte je jako hnízda. Do každého hnízda vyklepněte vajíčko a pečte, dokud bílek neztuhne, tedy 2 až 3 minuty. Nakonec posypejte pepřem, chilli a nasekanou pažitkou. Mňam!
Autor: Katka P.
Přidat na Seznam.cz Přidejte si náš web na hlavní stránku seznam.cz
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat

Články pro Vás

Potvrzuji, že odesláním tohoto formuláře vyjadřuji svůj souhlas s Všeobecnými smluvními podmínkami a beru na vědomí tyto Zásady zpracování osobních údajů společnosti VARIETY STYLE s.r.o.