Zapomeňte na hutná těžká jídla. Teplé polévky stačí vyměnit za čerstvé a křupavé potraviny, přidejte netradiční přílohy, které tělu dodají nejen potřebné vitaminy a minerály, ale též tělo pročistí a zbaví škodlivin. Můžete použít třeba pohanku, bulgur nebo quinoa. Všechny snadno seženete v supermarketu a lze je využít i jako kaši ke snídani.
Zelenina a bylinky jsou samozřejmou součástí vašeho nového jídelníčku! A zde jsou konkrétní recepty.
Rizoto z bulguru
Budete potřebovat:
- 300 g bulguru
- 1 l kuřecího vývaru
- 250 ml vody
- 45 g olivového oleje
- 60 g šalotky
- 3 stroužky česneku
- 300 g mraženého hrášku
- 250 g baby špenátu
- 1 hrst máty
- 1 lžičku strouhané citronové kůry
- 375 ml vody
- 300 g měkkého kozího sýra
- hrachové výhonky na dozdobení
- čerstvě mletý pepř
- sůl
V hrnci rozehřejte olej, přidejte nasekanou šalotku a prolisovaný česnek a 3 až 4 minuty restujte. Přidejte propláchnutý bulgur, osolte, opepřete a asi 2 minuty míchejte. Potom zvětšete plamen, přilijte vývar a vodu a vařte asi 20 minut, dokud se tekutina neodpaří. Mezitím dejte do mixéru hrášek, špenát, mátu, citronovou kůru a vodu a dohladka rozmixujte. Poté na pánvi rozehřejte lžičku oleje, přidejte hráškovou směs a 100 g kozího sýra a povařte 2 až 3 minuty. Nakonec smíchejte bulgur s hráškovým pestem, dozdobíme zbylým kozím sýrem a hrachovými výhonky. Ihned servírujte!
Kotlety s mátovou quinoou
Budete potřebovat:
- 220 g vepřových kotlet bez kosti
- 100 g quinoy
- 1 dl bílého vína
- 20 g řepkového oleje
- 20 g mladé cibulky
- svazeček čerstvé pažitky
- 2 menší mandarinky
- 1 svazeček čerstvé máty
- sůl a pepř
Kotlety naklepejte a zprudka ogrilujte nebo orestujte na pánvi s řepkovým olejem. Maso vyjměte a ve výpeku orestujte bílé konce mladých cibulek nakrájené na kolečka. Zalijte vínem, promíchejte, přidejte zpět kotletky a nechejte vyvařit. Do omáčky na závěr přidejte nasekanou čerstvou pažitku. Quinou uvařte doměkka, nechejte vychladnout, potom přidejte na kousky nakrájené mandarinky, nasekanou mátu, zbylou cibulku a promíchejte. Podávejte spolu s kotletkou přelité omáčkou. Dobrou chuť!
Špagetová hnízda
Budete potřebovat:
- 15 g olivového oleje
- 200 g kukuřičných špaget
- 30 g šalotky
- 30 g baby špenátu
- 3 vejce
- 60 g hoblin parmezánu
- chilli
- pažitku
- pepř a sůl
Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu. Pak do hrnce vložte špagety a vařte zhruba 8 minut tak, aby byly „al dente“. Na oleji nechte zpěnit šalotku nakrájenou na kostičky, přidejte baby špenát a utvořte asi dvě kolečka. Na kolečka dejte špagety – vytvarujte je jako hnízda. Do každého hnízda vyklepněte vajíčko a pečte, dokud bílek neztuhne, tedy 2 až 3 minuty. Nakonec posypejte pepřem, chilli a nasekanou pažitkou. Mňam!