Domácí čerstvé těstoviny vás překvapí jedinečnou chutí a jsou velmi snadné na přípravu

Tento lahodný pokrm zná celý svět, a přestože první zmínky o těstovinách pocházejí z 1. století n. l., těší se čím dál tím větší oblibě. V obchodech naleznete nepřeberné množství druhů této pochoutky, ale už jste si je někdy zkusila vyrobit sama? Čerstvé domácí těstoviny vás překvapí svou jedinečnou chutí – a už nikdy je nebude chtít jíst jinak.

Nejoblíbenější domácí těstoviny jsou tagliatelle

Těstoviny pocházejí z Itálie a první druh byl popsán jako lagana. Hospodyňky si předávají recept na tento skvělý druh po celé generace. A přestože si jej mohou koupit v obchodě, nevzdávají se práce s válečkem nebo šikovným kuchyňským pomocníkem, který jim těsto vyválí. Jedinečná chuť domácích tagliatelle je prostě nepřekonatelná.

Doma si můžete připravit mnoho druhů těstovin

Doma si můžete připravit samozřejmě všechny druhy těstovin. Jednoduché na přípravu jsou například tyto těstoviny:

  • Plněné těstoviny ravioli. Jsou to těstoviny v podobě čtverečků – a nejčastěji se plní masovou směsí. Nic však nezkazíte, když do nich dáte zeleninu nebo je třeba připravíte na sladký způsob.
  • Připravit můžete i neplněné těstoviny, ať už zmiňované tlusté nudle tagliatelle, nebo tenké placaté špagety linguine či velmi tlusté nudle fettuccine.
  • Polévkové nudle můžete vyzkoušet také, ale protože se krájí na velmi tenké plátky, je s nimi více práce, i když jejich chuť dodá polévce ten správný šmrnc.

Suroviny na přípravu domácích těstovin

  • 300 g semolinové mouky,
  • 3 vejce střední velikosti,
  • 3 lžíce vody,
  • lžíce panenského olivového oleje.

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že vsypete mouku do prostorné mísy a uděláte v ní důlek.
  2. Poté do důlku přidáte vodu, olej a vejce.
  3. Směs mícháte tak dlouho, až v ní nebudou žádné hrudky a vytvoří se krásně hebké těsto.
  4. Přendejte těsto na vál posypaný moukou, a ještě jej chvíli hněťte rukama.
  5. Pokud se vám zdá, že konzistence není příliš dobrá, můžete přidat mouku, nebo vodu.
  6. Těsto si následně musí alespoň 30 minut odpočinout v pokojové teplotě zabalené v potravinové fólii. Pak už ho jen válečkem rozválejte na tenký plát a nožem nakrájejte.

Takto připravené těstoviny můžete okamžitě uvařit, nebo je usušit. Využít je můžete kdykoliv na ně budete mít chuť.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu