Rádi grilujete a chcete zkusit změnu? Připravte si na grilu špízy! Nemusí být jen masové, zkuste variantu pro vegetariány nebo napíchněte na špejli třeba lososa. Tuhle dobrotu si zkrátka můžete připravit na různé způsoby. Který zkusíte?
Chalupářské versus zeleninové
Špízy obvykle připravujeme v troubě, ty z grilu jsou ale mnohem lepší. Obvykle se na jejich přípravu využívá vepřové maso, přidává se cibule, uzenina a zelenina, ale v podstatě si na špejle můžete napíchnout cokoliv. Začíná doba, kdy budeme mít plno čerstvé zeleniny ze zahrádky, připravit si tak můžete i zeleninové špízy – nebo zkuste variantu s lososem.
Lososové špízy
Recept na 4 porce, doba přípravy 45 minut.
Suroviny:
- 1 menší cuketa,
- 6 cibulek – šalotek,
- 800 gramů lososa,
- 2 kapie,
- olej,
- sůl a pepř,
- citron.
Na marinádu:
- 8 lžic olivového oleje,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- chilli,
- rozmarýn.
Postup:
- Filety lososa zbavíme kůže, maso si omyjeme a necháme okapat. Poté lososa nakrájíme na větší kousky.
- Oloupeme si a nakrájíme cuketu a šalotku na kolečka, kapii pokrájíme na širší pásky.
- Pak si začneme chystat marinádu. V míse smícháme olivový olej s citronovou šťávou, a podle chuti přidáme chilli a trošku rozmarýnu.
- Poté si lososa lehce osolíme, opepříme a všechny kousky naložíme do připravené marinády. Dáme uležet do chladu asi na půl hodiny.
- Cuketu je dobré ještě před napichováním na špejle, krátce orestovat na trošce oleje.
- Vychladlé kolečka cukety, naležené kousky lososa pak napichujeme na špejle střídavě ještě se šalotkou a kapií.
- Pokud nám zbyla marináda, ještě můžeme hotové špízy lehce potřít, a pak je skládáme na rozpálený gril.
- Grilujeme ze všech stran, dokud losos krásně nezrůžoví.
Ke špízům jako přílohu můžeme podávat brambory nebo pečivo. Skvěle ale budou chutnat i jen tak jako malý předkrm nebo chuťovka.