Čokoládové brownies znají lidé už sto let. Tento velmi jednoduchý, ale za to vynikající moučník se k nám dostal z USA a stačil se usadit v českých kuchařských knihách. Jeho chuť je naprosto dokonalá a nenahraditelná, a pokud do klasického receptu přidáte kompotové višně, už nikdy nebudete chtít jíst žádný jiný dezert.
Dobrá čokoláda je základ úspěchu
Dobrá čokoláda je základem úspěchu. Měla by být hořká, chuťově výrazná a v tekutém stavu. Aby měly brownies svou typickou, skoro až černou barvu, používejte opravdu hodně tmavou čokoládu. Pokud nemáte doma čokoládu, ale toužíte po tomto dezertu, můžete ji nahradit holandským kakaem, jenže výsledek by vás nemusel uspokojit. Dezert bude více suchý a ztratí svou originalitu. Platí totiž, že čím více tekutin, tím bude výsledek vláčnější a šťavnatější.
Mouku používejte s mírou
Základem skvělých brownies je samozřejmě nenahraditelná čokoláda, ale k upečení této pochoutky samozřejmě potřebujete více surovin. Další hlavní surovinou je mouka. Ovšem zde platí další pravidlo, a to čím méně mouky, tím lepší dezert vytvoříte. Mouka, kterou přidáváte do těsta, má jednu skvělou výhodu. Můžete použít mouku, kterou doma najdete. Je úplně jedno, zda použijete hladkou nebo polohrubou, a dokonce se nemusíte bát využít ani mouku chlebovou.
Čokoládové brownies s višněmi
Klasické brownies znají všichni, ale věděli jste, že pokud do receptu přidáte kompotové višně, dostane zákusek naprosto nový rozměr a jeho chuť se stane nepřekonatelná.
Na tento skvělý recept pro 12 osob budete potřebovat:
- 250 g másla,
- ½ lžičky soli,
- 6 ks vajec velikosti M,
- 1 balíček vanilínového cukru, ten můžete nahradit vanilkovou esencí,
- 20 g hladké, nebo polohrubé mouky,
- 300 g vysoce kvalitní hořké čokolády,
- 4 lžíce holandského kakaa, ale to pouze v případě, pokud nemáte opravdu tmavou čokoládu,
- 250 g cukru moučka,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 višňový kompot.
Pracovní postup
- Nejprve si připravte plech nebo obdélníkovou formu, ve které budete brownies péct, a vyložte ho pečícím papírem.
- Plech můžete vymazat trochou másla, aby na něm pečicí papír lépe držel.
- Vezměte si menší kastrol, nalijte do něj zhruba 3 cm vody, postavte jej na sporák a nechte vařit.
- Připravte si druhý kastrol, který má o trochu menší průměr než ten první, a zbytek másla do něj nakrájejte.
- Kastrol s máslem vložte do většího kastrolu, ale pozor na to, aby vám tam nepropadl celý. Potřebujete ho jen párou ze spodního kastrolu zahřívat.
- K máslu, které se začalo pomalu roztápět, přidejte na kostičky rozlámanou hořkou čokoládu.
- Za stálého míchání nechte obě suroviny rozpustit, dokud se pořádně nespojí a nemají naprosto hladkou konzistenci.
- Poté menší kastrol odstraníte z vodní lázně a přimícháte sůl, cukr, vanilínový cukr nebo vanilkové aroma, a popřípadě kakao.
- Poté do směsi přidávejte postupně vejce – a až vše dobře promícháte, přidejte mouku a prášek do pečiva.
- Konzistence těsta by měla být stále tekutá, ale zároveň dost hustá.
- Rozehřejte si troubu na 175 ˚C.
- Těsto přelijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
- Celý povrch těsta posypte scezenými kompotovými višněmi.
- Brownies pečte zhruba 25-30 minut.
- Zda je dezert hotový, poznáte tak, že když do něj píchnete špejlí, nezůstanou na ní zbytky těsta.
Po upečení nechte brownies s višněmi vychladnout a můžete podávat. Na talíři ho ozdobte moučkovým cukrem a snítkou máty. Můžete ho také přelévat jakoukoli ovocnou omáčkou. Celá příprava vám zabere zhruba 60 minut času.