Chřestové rizoto je jedna z největších pochoutek, jakou sobě, své rodině nebo přátelům můžete připravit. Nejedná se totiž o sypké rizoto, jak jste zvyklí z české kuchyně, ale mělo by být krásně hebké a krémové. Trochu bude připomínat rýžovou kaši, ale rýže nebude ani trochu převařená, bude jen velmi dobře udělaná.
Jakou rýži zvolit
Základem krémového chřestového rizota je správný výběr rýže. Kupte jen drobnozrnnou neboli krátkozrnnou. Nejlépe italskou rýži arborio nebo carnaroli. Dlouhozrnná rýže se hodí pouze do sypkého rizota a na to krémové není vůbec vhodná. Kouzlem krátkozrnné rýže je to, že krásně dokáže pustit škrob. Ten zajistí přesně tu kašovitou hmotu, jaké potřebujeme dosáhnout, a zároveň se rýže nerozvaří.
Používejte pouze čerstvý chřest
Na přípravu rizota byste měli vždy používat chřest čerstvý. Ten z konzervy bývá mnohdy rozvařený a chuťově je trochu jiný. Kupujte chřest zelený, ne bílý, protože půjde s rýží pěkně do kontrastu a výsledný efekt jídla bud vypadat lépe. V obchodě se také zaměřte na to, abyste nekoupili starý chřest. Čerstvý a kvalitní kus poznáte podle toho, že je neohebný. Gumový chřest je nemilým příznakem staré zeleniny.
Chřestové rizoto
Na přípravu chřestového rizota pro 4 osoby budete potřebovat:
- 500 g čerstvého zeleného chřestu,
- 1 větší cibuli,
- 125 g másla,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 500 g italské krátkozrnné rýže,
- 150 ml suchého bílého vína,
- 1,5 l kvalitního kuřecího vývaru,
- čerstvě mletý pepř,
- 60 g parmazánu.
Pracovní postup
- Chřest omyjte pod studnou vodou a zbavte ho dřevnatých konců stonků. Pokud bude potřeba, stonky můžete oloupat.
- Pazochy nakrájejte zhruba na 4 cm, vhoďte je do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty. Chřest změkne, ale nadále zůstane křupavý.
- Sceďte ho a nechejte okapat.
- Připravte si kastrol se širokým dnem a nechte v něm pozvolna rozpustit zhruba polovinu másla a olivový olej.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a lehce ji v kastrolu s rozpuštěným máslem osmahněte.
- Poté vsypte rýži a stálým mícháním ji obalte do tuku, až jakoby zprůsvitní.
- Ke směsi přilijte suché víno a za stálého míchání počkejte, dokud se tekutina nevypaří.
- K rýži postupně přilévejte horký kuřecí vývar. Když se tekutina vstřebá, opět přilijte vývar. Rýži byste i v této fázi měli neustále míchat. Přestaňte s tím, až bude rýže měkká na skus. Bude to trvat zhruba 20 minut.
- Poté odstavte hrnec s rýží z ohně, a dokud je ještě hodně teplé, přimíchejte do něj zbytek másla na zjemnění a parmazán nastrouhaný na jemném struhadle.
- Rizoto rozdělte na talíře, ozdobte chřestem a můžete podávat.
Příprava chřestového rizota, které by ve výsledku mělo být krásně krémové a trochu tekuté, vám zabere zhruba 40 minut času.