Chcete ze svého jídelníčku vyřadit lepek? Zkuste výborné bezlepkové palačinky s tvarohem

Bezlepkovou dietu kdysi drželi pouze lidé trpící celiakií, aby se zbavili vleklých a velmi nepříjemných potíží. V posledních letech však přecházejí na tuto dietu i lidé, kteří netrpí zdravotními problémy, ale díky vynechání lepku se cítí lépe. Vyzkoušejte i vy jídlo, které neobsahuje lepek například v podobě palačinek s tvarohem.

Mouka se dá krásně nahradit

Lepek ze svého jídelníčku vynechávají především lidé se zdravotními potížemi. Přesto mnoho zdravých lidí věří, že bezlepková dieta pomáhá při hubnutí. A nejsou daleko od pravdy, protože se mouka, která obsahuje lepek, nahrazuje prosem, rýží nebo kukuřicí a má to znatelné výsledky. Musíte však k tomu ze svého jídelníčku vyjmout ještě také alespoň určitý podíl jednoduchých sacharidů. V tom případě několik kilo určitě zhubnete.

Bezlepková dieta

Pokud se tedy rozhodnete držet bezlepkovou dietu, měli byste myslet na to, že nesmíte jíst nic, co obsahuje obiloviny, protože všechny v sobě mají lepek.  Samozřejmě musíte vynechat též potraviny obsahující obiloviny, byť jen v malém množství, jako jsou například těstoviny, krupice, ovesné vločky, cereálie nebo všechny potraviny obsahující pšeničný škrob, či cukrovinky. Nebojte se však, že byste přišli o značnou část pestré stravy. Dá se skvěle nahradit.

Bezlepkové palačinky s tvarohem

Na čtyři porce tohoto skvělého jídla budete potřebovat:

Těsto:

  • 300 ml polotučného mléka,
  • 1 vejce,
  • špetku soli,
  • 200 g pohankové mouky,
  • rostlinný olej na opečení.

Náplň:

  • 150 g jahodového džemu,
  • 250 g čerstvých jahod,
  • máslo na vymazání misek,
  • 250 g měkkého tvarohu,
  • 2 vejce,
  • 100 g vanilkového cukru,
  • šťávu z poloviny citronu,
  • kůru z citronu,
  • moučkový cukr na posypání.

Pracovní postup

  1. Nejprve si připravte těsto.
  2. Rozšlehejte vejce, mouku, sůl a olej. Těsto nechte chvíli odpočinout.
  3. Pánev potřete olejem a upečte tenké palačinky z obou stran dozlatova.
  4. Každou palačinku potřete jahodovým džemem.
  5. Poté ji naplňte čerstvými jahodami, které si dopředu nakrájejte na tenké plátky.
  6. Palačinku přeložte na polovinu.
  7. Vezměte si zapékací misky a vymažte je máslem.
  8. Měkký tvaroh rozšlehejte s vejci, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou.
  9. Směs rovnoměrně rozprostřete do misek a navrch položte palačinky.
  10. Pečte v předem vyhřáté troubě na 160–170 ˚C zhruba 30 minut.
  11. Nakonec před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Celá příprava vám zabere asi 50 minut, ale stojí to za to – a rádi se k tomuto receptu budete vracet.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu