Česká klasika jako od babičky: Jak snadno připravit neodolatelné kuře na paprice?

Kuře na paprice je jedním z českých klasických jídel, ale každý tento recept připravuje trošku jinak. Místo kuřete se dá použít i slepice nebo například krůtí maso. Maso se může upéct, obrat a přidat do hotové omáčky. Když chceme zvolit rychlejší variantu, můžeme připravit omáčku s kuřecími prsy. Pokud si ale chcete pochutnat na dokonalém kuřeti na paprice, vyzkoušejte náš recept.

Slepice nebo kuře?

Správně by se omáčka měla podávat k celému kuřecímu stehnu, lépe se ale omáčka jí, když už je maso v omáčce obrané. Místo kuřete ale můžete použít i slepici, i když se pak doba přípravy značně prodlouží, výsledek stojí rozhodně za to. Základem dobré omáčky je ale vždy vývar, zapomeňte na vývar z bujónu a maso si nejprve uvařte ve vodě, právě vzniklý vývar poslouží jako základ pro lahodnou smetanovou omáčku. Jak na to?

Babiččino kuře na paprice

Recept na 4 porce, doba přípravy 2 hodiny.

Suroviny:

  • 1 celé kuře,
  • 1 větší cibule,
  • voda,
  • sůl,
  • hladká mouka,
  • bobkový list,
  • 1 kelímek smetany na vaření,
  • nové koření a celý pepř,
  • kořenová zelenina na vývar (mrkev, petržel, celer),
  • 2 lžíce sladké mleté papriky,
  • olej.

Postup:

  1. Kuře si omyjeme a naporcujeme, pak jej dáme do většího hrnce a zalijeme vodou.
  2. Zeleninu si očistíme a přidáme ke kuřeti spolu s pár kuličkami nového koření a celým pepřem. Osolíme a přidáme i bobkový list.
  3. Dáme vařit na mírný oheň a vaříme až do doby, než změkne maso.
  4. Maso si pak vyndáme a vývar scedíme.
  5. Cibuli si nakrájíme najemno a osmahneme ji na trošce oleje, přidáme mouku a mletou papriku. Ihned poté, co přidáme papriku, zalijeme vše vývarem. Dobře promícháme a přilijeme také smetanu.
  6. 10–15 minut necháme omáčku povařit, občas promícháme, a poté přidáme maso.
  7. Podle chuti ještě dosolíme a máme hotovo.

Tip: Pokud máte rádi ostřejší jídla, do omáčky můžete přidat i špetku mletého chilli nebo pálivou papriku.

Kuře na paprice podáváme tradičně s kynutým domácím knedlíkem, dobře ale bude chutnat i s těstovinami.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu