Bylinky, které se vám jistě doma budou hodit

Sušené bylinky jsou dobré, ale nenahradí ty čerstvé, jež dodají vašemu jídlu perfektní chuť, vůni, a ještě na talíři skvěle vypadají. Také dokážou krásně ozdobit vaši zahradu nebo parapet. Zde jsou 3 bylinky, které se nepěstují tak často – a je to škoda, protože jsou velmi aromatické a výborně chutnají.

Bazalka

Je to jednoletá bylina. Roste nejlépe venku na slunném místě, avšak s malou péčí se dá pěstovat i doma. Bazalka je výborná na přípravu pesta. Přidávat ji můžete do omáček na těstoviny nebo na pečenou rybu. Také si z ní můžete vytvořit bazalkové máslo. Tato bylina se dá přidat též do limonády a příjemně vás osvěží. Nejvíc vám však bude chutnat nakrájená spolu s rajčaty a mozarellou. Vše dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.

Pažitka

Je to vděčná dvouletka, která bývá v posledních letech trochu opomíjená. Na balkónech nebo za oknem se také používá k odpuzení hmyzu. Chuť pažitky si nejvíc užijete, když s ní posypete smetanový sýr nebo vařené brambory. Přidává se také do míchaných vajec či bramborového salátu. Možná nevíte, že se dají utrhnout pažitkové pupeny před tím, než propuknou v květ a podusit je v kuřecím vývaru. Vznikne tak zajímavá příloha k masu.

Oregano

Oregano je trvalka, kterou můžete pěstovat venku i vevnitř. Miluje ranní slunce. Tato bylina je velmi aromatická, a proto ji využijete především jako koření na pizzu a v marinádách. Pokud smícháte oregano s olivovým olejem, šťávou z citrónu, solí, pepřem, strouhaným česnekem a trochou papriky, vznikne vám vynikající marináda na kuřecí maso. To potom připravte na grilu přesně tak, jak jste zvyklí.

Bylinky jsou nejenom chutné, ale především zdravé, a proto by neměly chybět v žádné domácnosti. Jejich pěstování není náročné, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu