Zánět prsu dokáže ženu během kojení pořádně potrápit. Dá se však léčit i přírodní cestou

Až polovina všech žen, které kojily, se setkala s nepříjemným zánětem prsu. Jeho nástup je velmi rychlý, a při zanedbání péče vede až k vysokým horečkám a ukončení kojení vlivem nutnosti brát antibiotika. Jak se dá léčit pomocí přírodního postupu?

Nepříjemná a palčivá bolest

Každá kojicí maminka potvrdí, že zánět prsu je velmi nepříjemný a bolestivý. Mléčná žláza se při zánětu stane neprůchodná, a nalévající se prs bolí a doslova hoří. Následuje nepříjemná horečka a nutnost vyhledat lékařskou pomoc. Často nepodchycený zánět pomohou vyléčit až podaná antibiotika. Zánět se však v době kojení může objevit opakovaně. Přitom stačí dodržet jednoduchý postup, a nepříjemná záležitost během několika hodin odezní.

Pozor na spodní prádlo

Zkušené matky potvrzují, že často vede k zánětu prsu i nevhodné spodní prádlo. Podprsenky, které jste nosila před kojením prostě a jednoduše novým potřebám nevyhovují, a na mléčnou žlázu příliš tlačí. Dobré je i používat bavlněné nebo bambusové vložky do podprsenky, které zachytávají přebytečné mléko, namísto jednorázových, ve kterých se prs často přehřívá.

Čtěte také: Máte při menstruaci silné krvácení? Na vině může být i nevhodné spodní prádlo.

Úleva během pár hodin

Cítíte v prsu palčivou bolest a objevuje se v něm nepříjemná bulka? Máte horečku nebo dokonce zimnici? V tom případě máte zřejmě zánět prsu. První pomoc je nasnadě. Budete potřebovat tvaroh, který si v misce rozmělníte s lžící vody. Směs nanesete v hrubé vrstvě na celý postižený prs. Takto nevzhledně vypadající hmotu poté překryjete bavlněnou plenou a uchytíte například pomocí bikinového vršku. Alespoň hodinu nechte působit, poté prs omyjte vlažnou vodou a přiložte miminko, aby se nakojilo. Pokud se nepodaří zánět uvolnit ihned, postup ještě třikrát opakujte.

Během pár hodin se vám uleví, načež rychle zmizí i nepříjemná zimnice a horečka. Dbejte na to, abyste dostatečně pila. Tvaroh je dobré mít v lednici po celou dobu kojení. Zánět se objevuje kdykoliv, a takto si od něj rychle pomůžete.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu