Příznaky endometriózy, které byste neměly ignorovat

Většina žen se jednou za čas musí vypořádat s velmi náročným menstruačním obdobím, které doprovází silné bolesti, křeče. Ale až pro deset procent žen tyto příznaky signalizují něco vážnějšího – endometriózu. Seznámíme vás se symptomy, díky nimž ji snadno poznáte.

Co je endometrióza?

Endometrióza je stav, při kterém endometriózní tkáň – výstelka dělohy – migruje mimo dělohu a ulpívá na okolních částech těla, jako jsou vejcovody, močový měchýř nebo střeva. Každý měsíc během menstruačního cyklu se zanítí a zvětšuje se. Pokud není léčena, může dojít k nenávratnému poškození reprodukčních ženských orgánů.

Silné bolesti během menstruace

Jedním z charakteristických příznaků endometriózy jsou silné bolesti během menstruace. Bolesti břicha mohou začít několik dní před menstruací a trvají mnohem déle než klasické menstruační bolesti. Mnohdy jsou tak ochromující, že naruší běžné každodenní činnosti.

Silné menstruační krvácení

S endometriózou je spojeno i nadměrné krvácení při menstruaci. Tampón nebo vložka nevydrží déle jak hodinu až dvě, a typické jsou i velké kousky krve.

Nepřehlédněte: Spokojená žena radí: Moje dospělá dcera si ničí život a já už se na to nemůžu koukat. Snažím se ji stále vychovávat.

Dlouhá menstruace

Menstruace by neměla trvat déle jak šest dní. Pokud máte endometriózu, menstruace může trvat déle než týden.

Bolestivý sex

Když se odloučená tkáň endometria dostane mimo dělohu, může se držet na různých orgánech. Nedostatek flexibility může způsobit, že sex bude velmi bolestivý – někdy pouze před menstruací, jindy po celou dobu.

Bolestivé pohyby střev a močení

Endometriózní tkáň může také ulpívat na střevech, což o sobě dá vědět příšernou bolestí při vykonávání potřeby. Příznaky endometriózy střeva se mohou u každého pacienta lišit a zahrnovat zácpu, průjem, střevní křeče, nevolnost, bolest konečníku a krvácení z konečníku.

Čtěte také: Máte při menstruaci silné krvácení? Na vině může být i nevhodné spodní prádlo.

Nevolnost a únava

Představte si svůj nejhorší stav při PMS, jaký jste kdy zažily – pravděpodobně jste se několik dní cítily neobvykle unavené, s bolestmi a nevolnostmi. Při endometrióze si tento stav zesilte stonásobně. Endometrióza může způsobit přetrvávající nevolnost, zvracení a vyčerpání.

Neplodnost

Přibližně 30 až 40 procent žen s endometriózou má problémy s plodností. Ve skutečnosti si mnoho žen ani neuvědomuje, že endometriózu mají, zjistí to až tehdy, jakmile začnou s léčbou plodnosti.

Pokud jste si všimly, že máte podobné symptomy, informujte se o svém stavu u svého lékaře.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu