Přinášíme vám bylinkové recepty na úpravu různých druhů masa. Není to totiž tak snadné – ke každému masu „sednou“ jiné bylinky a koření. Uvedené recepty jsou ale dostatečně vyzkoušené a osvědčené, takže se nemusíte obávat a můžete se rovnou pustit do vaření.
Z jakých bylinek udělat pesto?
Níže máte popsaný recept, ale do pesta se hodí bylinky snad všechny. Například mix – rozmarýn, tymián, petrželka nebo máta a bazalka – se bude skvěle hodit vždycky.
Minirolády s omáčkou teriyaki
Budete potřebovat:
- 4 vepřové kotlety
- 6 jarních cibulek
- 1 mrkev
- 1 červenou papriku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- špetku hladké mouky na zaprášení
- rýži
- trochu čerstvého koriandru
- sůl a pepř
Na omáčku budete dále potřebovat:
- 65 ml sójové omáčky
- 35 ml rýžového vína
- 30 g cukru krupice
- 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
- ½ lžíce rýžového octa
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku sezamového oleje
Nejprve si připravte omáčku. Do rendlíku vlijte víno a přiveďte jej k varu. Přidejte sójovou omáčku, ocet, olej, také prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a cukr. Vařte asi 5 minut.
Očistěte cibulky, oloupejte mrkev a nakrájejte ji na dlouhé špalíčky. Papriku nakrájejte na proužky. Všechnu zeleninu krátce povařte ve vroucí osolené vodě, slijte a osušte.
Kotlety naklepejte, osolte, opepřete a do každé z nich zabalte část zeleniny. Zafixujte ji párátky a zaprašte moukou. Na pánvi rolády opečte ze všech stran dozlatova.
Kotlety podávejte zalité omáčkou teriyaki a posypané nasekaným koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.
Rolády s mangem a mátovým pestem
Budete potřebovat:
- 2 krůtí nebo 4 kuřecí prsa
- 2 barevné papriky
- 2 avokáda
- 1 mango
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl a pepř
Na přípravu pesta budete potřebovat:
- 1 svazek čerstvé máty
- 120 ml olivového oleje
- 30 g parmezánu
- ½ svazečku čerstvé petrželky nebo koriandru
- 1 malou hrst mandlí
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- šťávu z ½ citronu
- sůl
Pesto připravte jako první. Oprané a osušené bylinky rozmixujte spolu s česnekem, zázvorem, sýrem, mandlemi a olejem dohladka. Dochuťte citronovou šťávou a solí. Mango seřízněte podél pecky a pecku vykrojte. Oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na tenké plátky. Avokádo rozpulte, také z něj vyjměte pecku, dužinu vyberte lžicí a opět nakrájejte na plátky. Papriky nakrájejte na proužky. Maso podélně prokrojte, aby vznikla kapsa, respektive „motýlek“, a lehce naklepejte.
Osolte, opepřete, potřete česnekem a posypejte nakrájenou petrželkou. Ovoce a zeleninu naskládejte na maso a pevně zaviňte. Roládu zajistěte provázkem a zprudka opečte. Poté ji rozkrájejte na silnější plátky a každý plátek opečte na oleji dozlatova. Servírujte s pestem a pečivem.