Kouzlete s bylinkami

Přinášíme vám bylinkové recepty na úpravu různých druhů masa. Není to totiž tak snadné – ke každému masu „sednou“ jiné bylinky a koření. Uvedené recepty jsou ale dostatečně vyzkoušené a osvědčené, takže se nemusíte obávat a můžete se rovnou pustit do vaření.

Z jakých bylinek udělat pesto?

Níže máte popsaný recept, ale do pesta se hodí bylinky snad všechny. Například mix – rozmarýn, tymián, petrželka nebo máta a bazalka – se bude skvěle hodit vždycky.

Minirolády s omáčkou teriyaki

Budete potřebovat:

  • 4 vepřové kotlety
  • 6 jarních cibulek
  • 1 mrkev
  • 1 červenou papriku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • špetku hladké mouky na zaprášení
  • rýži
  • trochu čerstvého koriandru
  • sůl a pepř

Na omáčku budete dále potřebovat:

  • 65 ml sójové omáčky
  • 35 ml rýžového vína
  • 30 g cukru krupice
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžíce rýžového octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku sezamového oleje

Nejprve si připravte omáčku. Do rendlíku vlijte víno a přiveďte jej k varu. Přidejte sójovou omáčku, ocet, olej, také prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a cukr. Vařte asi 5 minut.

Očistěte cibulky, oloupejte mrkev a nakrájejte ji na dlouhé špalíčky. Papriku nakrájejte na proužky. Všechnu zeleninu krátce povařte ve vroucí osolené vodě, slijte a osušte.

Kotlety naklepejte, osolte, opepřete a do každé z nich zabalte část zeleniny. Zafixujte ji párátky a zaprašte moukou. Na pánvi rolády opečte ze všech stran dozlatova.

Kotlety podávejte zalité omáčkou teriyaki a posypané nasekaným koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.

Rolády s mangem a mátovým pestem

Budete potřebovat:

  • 2 krůtí nebo 4 kuřecí prsa
  • 2 barevné papriky
  • 2 avokáda
  • 1 mango
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř

Na přípravu pesta budete potřebovat:

  • 1 svazek čerstvé máty
  • 120 ml olivového oleje
  • 30 g parmezánu
  • ½ svazečku čerstvé petrželky nebo koriandru
  • 1 malou hrst mandlí
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • šťávu z ½ citronu
  • sůl

 Pesto připravte jako první. Oprané a osušené bylinky rozmixujte spolu s česnekem, zázvorem, sýrem, mandlemi a olejem dohladka. Dochuťte citronovou šťávou a solí. Mango seřízněte podél pecky a pecku vykrojte. Oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na tenké plátky. Avokádo rozpulte, také z něj vyjměte pecku, dužinu vyberte lžicí a opět nakrájejte na plátky. Papriky nakrájejte na proužky. Maso podélně prokrojte, aby vznikla kapsa, respektive „motýlek“, a lehce naklepejte.

Osolte, opepřete, potřete česnekem a posypejte nakrájenou petrželkou. Ovoce a zeleninu naskládejte na maso a pevně zaviňte. Roládu zajistěte provázkem a zprudka opečte. Poté ji rozkrájejte na silnější plátky a každý plátek opečte na oleji dozlatova. Servírujte s pestem a pečivem.

 

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu