Také patříte mezi ty, kteří nesnídají vůbec, nebo v lepším případě vám stačí namazaný rohlík. Víkend je jako stvořený pro výrobu kvalitní a velmi dobré snídaně. Jestliže už vás omrzely klasická míchaná vajíčka, podívejte se na recept, který vás dostane.
Závan Ameriky v podobě vajec Benedikt s holandskou omáčkou
Ano čtete správně. Jde o pokrm původem z Ameriky. Kdo ho však vymyslel, stále není jasné. Verzí je hned několik, nicméně důležité je to, že je to pochoutka, kterou si zamilujete a přitom na přípravu není zas až tak náročná. Připravte si:
- Vajíčka
- Toast
- Kvalitní šunku
- Holandskou omáčku
Co s uvedenými surovinami? To je jednoduché, toast si opečte na másle, dále si opečte plátky kvalitní šunky. Připravte si holandskou omáčku. Na tu budete potřebovat 3 žloutky, 100 g másla, 1 lžíci citronové šťávy, pepř, sůl a můžete dochutit dijonskou hořčicí. Nejdříve vyšlehejte žloutky s citronovou šťávou. Připravte si vodní lázeň tak, aby se miska s rozšlehanými žloutky nedotýkala vody. Aby se vám omáčka povedla, je potřeba neustále míchat a velmi pomalu přilévat rozpuštěné máslo. Omáčka by měla postupně houstnout a spojit se v dokonalou emulzi. Dokud se tak nestane, nepřestávejte míchat. Pak už stačí jen omáčku dochutit solí, pepřem, případně i dijonskou hořčicí.
Jak na pošírované vejce
Možná vám to přijde složité, nicméně až si to párkrát vyzkoušíte, zjistíte, že do zas až tak těžké není. Základem je vyklepnuté vajíčko do hrnečku tak, aby zůstalo pohromadě a nebyl rozbitý žloutek. Následně dejte vařit vodu se lžící octa. Když se voda vaří, stáhněte plamen a roztočte vodu do víru. Přesně doprostřed vylejte vajíčko a vařte po dobu tří minut. Pokud nejste příznivcem napůl syrových vajec, můžete nechat déle. Nicméně nezapomínejte, že pravé vejce Benedikt by se mělo po nakrojení roztéci. Pak je postup jednoduchý, na opečený toust položte šunku, na ni vajíčko a polijte holandskou omáčkou. Vejce je skvělé a velmi dobré.
Jiné varianty vajec k snídani nebo k večeři
Jestliže máte doma slepičky, tak víte, že se z nich dá vykouzlit ledacos. Pokud se nechcete pouštět do vajec Benedikt, můžete si kromě klasických míchaných vajíček připravit tzv. volské oko. Zde je také potřeba myslet na to, že by se měl žloutek roztékat, nicméně nutností to není. Stačí, když na pánvičku s olejem nebo máslem nakladete několik koleček salámu, papriky, cibule nebo jiných surovin, které máte rádi a na to nalijete několik rozklepnutých vajec. Po nějaké době, můžete celou placku otočit a nechat opéci i z druhé strany. Skvěle takto upravená vajíčka chutnají třeba se salátem, který je politý nějaký dobrým dressingem. Možná zjistíte, že ani pečivo potřebovat nebudete. Jaké oblíbené recepty s vejci máte rádi vy?