Je lepší pracovat s parní žehličkou nebo ručním parním čističem?

Určitě máte někdy pocit, že hromada prádla na žehlení někdy dosahuje nepředstavitelných rozměrů. Ano, nejste v tom sami, protože podobný pocit zažívají po celé České republice tisíce žen v domácnosti. Málokdo by ovšem řekl, že druh nebo velikost žehličky může znamenat obrovský rozdíl mezi pohodlným žehlením a utrpením. Proto jsme se rozhodli srovnat žehličku prádla a parní čistič.

Jednoduchost použití

Jednou z hlavních nevýhod žehličky je nutnost použití žehlicího prkna, nebo jakékoliv jiné podložky. To ovšem u parního čističe odpadá. Oproti tomu má klasická žehlička nádrž na vodu až o objemu 1,2 litru, což umožňuje vytvoření dostatečného množství páry. Práce s moderní žehličkou je opravdu velice snadná a díky mnohým chytrým funkcím dost jednoduchá. Parní čistič je ale o mnoho jednodušší na použití. Stačí stisknout tlačítko, a pára okamžitě začne proudit na vaše oblečení.

Co je na žehlení oblečení lepší?

Pro ženu v domácnosti je mimo jednoduchosti použití důležitá i schopnost vyžehlit různé druhy látky. Není totiž nic otravnějšího, než když se rozpálené železo zachytí na vlně. Pozitivní ani není slabý výkon žehličky, která svou teplou parou nedokáže narovnat záhyby na hrubších a tlustších látkách. V této oblasti jasně vede žehlička, protože parní čistič je sice skvělý na vlněné svetry nebo bavlněná trička, ale poradit už si nedokáže například s lemem košil.

Je tedy lepší parní čistič, nebo klasická žehlička?

Pokud chcete cenově dostupné víceúčelové zařízení na žehlení všech druhů látek a nejrůznějšího prádla, není lepší volby než moderní žehlička. Poradí si jak s lemem u košile, tak i s džínami nebo klasickými tričky. Oproti tomu parní čistič se mnohem více hodí pouze na parní vyžehlení triček nebo svetrů, avšak se záhyby si rozhodně poradit nedokáže. Parní čistič se díky své velikosti hodí i na cesty.

Záleží tedy pouze na vás a vašich preferencích. Musíme ovšem říct, že v domácnosti daleko více uplatníte moderní žehličku. Nebojte se do ní investovat o pár set korun více, protože s kvalitní žehličkou je proces žehlení prádla radostí.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu