Jak se žije s koronavirem aneb zpověď dvou nakažených slečen

Přímo ohledně nákazy koronavirem toho bylo řečeno už mnoho, avšak mezi veřejností stále panuje názor, že se jedná pouze o zmutovanou chřipku. Na YouTube kanálu Petra V. se objevilo video, kde dvě nakažené kamarádky popisují nejenom průběh nemoci, ale také počáteční příznaky a selhání některých lékařů.

Jaké byly první příznaky?

Jednoho dne po probuzení měla jedna ze slečen horečku a bylo jí špatně od žaludku. Po telefonátech obvodní lékařce byla odkázaná na linku 112, jí bylo řečeno, že pokud jí nejde o život, tak bohužel nemohou pomoci a odkázali ji na krajskou hygienickou stanici. Na tuto instituci však volají prakticky všichni, takže je nemožné získat informace v nějaké rozumné době.

Praktická lékařka selhala…

K prvnímu pochybení došlo už při jednání praktické lékařky. Ta si pacientku zavolala osobně k sobě do ordinace, kde mělo dojít k vyšetření. Paní doktorka se však této slečně pouze vysmála za roušku a poslala ji domů s tím, že má obyčejnou chřipku. Vyvrátila jí dobré přesvědčení o ochraně úst i nosu a také o domácí karanténě. Ani jedno nebylo podle praktické lékařky na místě.

Jak rozeznat chřipku od koronaviru?

Pro někoho je to velmi těžké, ale poučení od těchto dvou slečen je naprosto jasné. Obě mají neustupující horečky už 7 dnů v řadě a k tomu ještě nesnesitelné bolesti hlavy. To je jasný důkaz toho, že ani jedna z nich nemá obyčejnou chřipku.

Na pohotovosti se děly věci

S klidnějším svědomím a radou od praktické lékařky se obě dotčené slečny vydaly ještě na nákup, avšak po neustupujících příznacích se rozhodly navštívit pohotovost. Tam na ně vyjekla jedna doktorka, že jsou hrozně nezodpovědné, protože mají pravděpodobně koronavirus. Bohužel v důsledku selhání praktické lékařky došlo k nakažení dalšího lékaře, který musel být 14 dní v karanténě. Za to ale dívky nemohly, protože prostě nemohly vědět, že jsou pozitivní na přítomnost koronaviru.

Jak se nákaza projevuje?

Dalším podstatným rozdílem koronaviru od chřipky je neustupující únava a horečky. Přidává se i suchý kašel. Na videu je jasně vidět, že obě dívky nejsou v pořádku, protože nevypadají vůbec zdravě. Jsou viditelně unavené a už jenom mluvit na kameru jim dělá obrovský problém. V rámci ochrany a šíření informací mezi lidmi to však zvládly, za což jim patří velké díky.

Mohou v této situaci pomoci lékaři?

Na celé situaci je zarážející, že potom, co druhá slečna volala na hygienickou stanici s tím, že je stoprocentně nakažená, jí vlastně bylo řečeno, že nemůže být evidována jako nakažená, dokud nebude proveden pozitivní test. Naštěstí jsou obě slečny natolik uvědomělé, že si naordinovaly domácí karanténu. Pomoct jim bohužel nedokázali ani lékaři, kteří jim pouze popřáli hodně štěstí s tím, že si mají v nejhorším případě zavolat záchranku. Tady se jich ovšem musím zastat. Oni nemají možnost, jak nakaženým s lehkým průběhem nemoci pomoci, protože léky proti koronaviru zatím nejsou vyvinuté.

Oběma slečnám přejeme brzké uzdravení a držíme palce.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu