V každém věku se můžete zamilovat, bláznit a užívat si. Člověk je tak starý, jak starý se cítí, proto žijte naplno

Pravdou je, že člověku je tolik let, na kolik se cítí. Jak to ale dělají ti, kdo se opravdu cítí výrazně mladší? Všechno je o přístupu. Pokud se každý den budete probouzet s tím, že je to hrůza a že je potřeba přežít další den, pochopitelně se budete cítit špatně. Ale když vstanete s radostí a zvědavé na to, co vám den přinese, všechno bude radostnější a budete plné energie.

Věk je jen číslo

V určitém věku vás tělo začne upozorňovat, že byste se měly kouknout do občanky a nestěžovat si na různé neduhy, které neminou nikoho z nás. Klouby začnou bolet, vlasy šedivět a přechodu se taky nevyhnete. Jenže na všem se dá najít něco pozitivního! Jestliže bolí klouby, začnete chodit cvičit a jíst dorty se želatinou. Přechod má velkou výhodu v tom, že vás přestanou obtěžovat menstruační obtíže. A šedivé vlasy jsou moderní!

Učit se, učit se a učit se

Henry Ford jednou řekl: „Každý, kdo se přestane učit, je starý, ať je mu dvacet nebo osmdesát. A každý, kdo se stále učí, zůstává mladý.“ Nikdy není pozdě začít se učit něco nového, najít další koníčky, zábavu či rozšířit okruh přátel. Takže zapomeňte na to, kolik vám skutečně je, a že si něco ve svém věku nemůžete dovolit. Můžete. Jasně, asi si už nevyrazíte v minisukni a na jehlových podpatcích, ale stále můžete běhat, cvičit, cestovat, nosit růžové mikiny nebo se učit čínsky!

Umění milovat

Některé babičky jsou skutečný živel a smetou i ty mnohem mladší. A zamilovat se v pokročilém věku? Proč ne? Už nemusíte skrývat falešné zuby, třas v rukou a další neduhy, což je osvobozující. Spousta seniorů si dokonce pochvaluje pobyt v domově důchodců! Často je tam velká legrace, záleží, jaká parta se sejde. A milostné románky tam běží jako na střední škole! Čísla mluví za vše: 54 % mužů a 31 % žen si i po sedmdesátce užívá aktivního sexu.

Slovo odborníka: Buďte čiperná i po sedmdesátce!

I když už jste 70+ a nejste příliš spokojená, můžete svůj život změnit, ne ho jen „dožít“. Podívejte se na ženy, které jsou šťastné a plné energie. Co dělají jinak? Pro inspiraci se jich můžete zeptat nebo se k nim rovnou přidat. Inspiraci najdete v každém věku na internetu. Děti, vnoučata nebo sousedi vám rádi s hledáním na internetu pomohou, je-li potřeba. Je tam všechno – vaše staré koníčky, možné nové koníčky, můžete se tam pobavit s ostatními ženami, když vás něco trápí…

Jistě, někdy to nejde, ale vyzkoušet to určitě můžete!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu