Přezůvky do školky – čemu věnovat pozornost, aby se v nich dětem dobře hrálo?

Prázdniny se pomalu blíží ke svému konci a pro mnoho rodičů to znamená jediné – nástup dětí do školky. Kromě spousty dalších věcí, které musí zařídit, než jejich ratolest poprvé projde školkovými dveřmi je to také nákup bačkůrek.

Zdraví je to nejdůležitější!

O zdravém obouvání dětí byly napsány stovky článků, přesto se rozhodně vyplatí zopakovat alespoň základní pravidla. V první řadě věnujte pozornost správné velikosti, a to nejen při výběru bačkůrek. Dětská nožička se vyvíjí a roste poměrně rychle, proto je správná velikost základním předpokladem při výběru. Ideální samozřejmě je, pokud s sebou můžete vzít dítě a bačkůrky vyzkoušet. Nikdy je nezkoušejte vsedě, ideální je, pokud dítko stojí oběma nohama na zemi. Chcete-li nakupovat na internetu, postavte si dítko na čistý bílý papír a jeho nožičky obkreslete. Změřte pravítkem nejdelší část obrysku a pak už snadno najdete velikost, kterou potřebujete. 

Nadměrek. Určitě jste již toto slovo slyšeli. A ano, v dětském obouvání je skutečně velmi důležitý. U školkových dětí by měl mít zhruba 1 – 1,5 centimetru, aby se dětská nožička mohla dobře vyvíjet a růst. Není nic horšího, než dítě v malých bačkůrkách, které ho tlačí a dřou. 

Stejně jako na správnou velikost dejte pozor na to, jak dětská nožička vypadá. Vyšší nárt, širší ploska nohy – to vše si žádá dostatek pozornosti. Bačkůrky by opravdu dítě neměly tlačit nikde, ani na nártu, ani na patičce. Pokud máte pocit, že klasické bačkůrky nejsou pro vaše dítko vhodné, zkuste se podívat třeba po sandálcích. Platí ale, že obuv by dítě mělo mít pevně na noze, aby ji při hrách ve školce neztrácelo nebo se díky ní třeba nezranilo. 

Ten správný vzhled

Váš potomek bude ve svých bačkůrkách trávit podstatnou část dne. Proto myslete také na to, z čeho jsou bačkůrky vyrobené. Vyhněte se uzavřeným botám z plně syntetického materiálu, ve kterém se bude nožička zbytečně potit. Stejně jako při výběru materiálu u bot, věnujte pozornost i materiálu ponožek. Čistá bavlna nebo jiná přírodní vlákna s vysokou savostí jsou skvělá volba. 

A protože jsou bačkůrky něco, co bude nosit vaše dítko, nikoli vy, nechte ho jeho obuv vybrat. A udělejte to šikovně. Ideálně se na botičky předem podívejte svým pohledem rodiče (tedy jak moc jsou vhodné ze zdravotního hlediska) a pak konkrétní kousky ukažte svému potomkovi. Ať si mezi nimi vybere ty, které jsou mu nejbližší. Ať už touží po konkrétní barvě, motivu zvířátek, sportu nebo oblíbeného superhrdiny, dětské bačkůrky do školky najdete v internetovém obchodu CCC prakticky v jakémkoli designu a v nepřeberném množství velikostí! 

Kromě toho správného vzhledu je také důležité, aby si dítě dokázalo bačkůrky samo sundat a znovu nandat. Ano, ráno při příchodu do školky mu možná pomůžete, ale přes den může nastat celá řada situací, kdy to bude muset zvládnout samo. Ideální je proto pořídit bačkůrky nazouvací a zároveň dítě vybavit obouvací lžící. Ve školkovém věku raději zapomeňte na tkaničky a složité přezky, které by mu mohly pobyt ve školce velmi znepříjemnit. I tak s ním ale před prvním dnem raději obouvání pořádně natrénujte. A stejně tak ho v nových bačkůrkách nechte chvilku běhat doma – ať má možnost si je pořádně prošlápnout! 

Autor: redakce SpokojeneZeny.cz
zavřít reklamu