Takový stres už nechceme znovu zažít. Jak na dovolenou, kterou si opravdu užijete?

Dříve byla každá naše dovolená plná stresu od začátku až do konce. Podívejte se na naši dřívější zkušenost a jak jsme vše kompletně změnili. Dovolená je teď opravdu odpočinkem a ve výsledku ještě ušetříme.

Výběr dovolené: Dříve last minute, dnes first minute

Dovolenou jsme ještě před několika lety rezervovali výhradně na poslední chvíli. Mysleli jsme si, že výrazně ušetříme a užijeme si skvělou dovolenou za rozumné peníze. Do poslední chvíle ale nebylo jisté, kdy a kam vlastně pojedeme. K tomu dáváme na hlídání psa a jsme i klidnější, když někdo během dovolené dohlédne na naši domácnost.

Pak jsme zjistili, že když vše naplánujeme dlouho dopředu, cenově to vyjde nastejno a my máme neuvěřitelný klid. Dovolená na poslední chvíli opravdu nedává smysl.

Před odjezdem: Dříve hádky, dnes kafíčko

Nejen nákup dovolené, ale i samotné nákupy a balení jsme běžně řešili až den před odjezdem či odletem. Těch hádek kolem toho, kdo měl co zařídit a zapomněl na to! A že kufr váží víc, než by měl, že do auta se nám rozhodně tolik věcí nevejde. A kde nakoupíme eura za nejlepší kurz?

Dnes máme domluvu, že poslední den před odjezdem se už dovolená neřeší. Vše musí být hotovo nejpozději dva dny předem, pak už začíná dovolená. V Česku si tedy před odjezdem užijeme volný den, zajdeme na procházku a romantickou večeři a naladíme se na dovolenkový režim.

Během dovolené: Sázku na nejistotu už raději nevolíme

Jak jsme dříve mohli přijímat takové riziko? Cestovní pojištění jsme zásadně neřešili. Po dálnici jsme jeli jen chvilku, tak na co dálniční známku? Šetřili jsme skutečně na všem.

Nikdy ale nezapomenu na to, když se mi v poslední den dovolené ozval zub moudrosti. Ze strachu, že u zubaře nechám majlant, jsem se utlumila prášky proti bolesti a cestu domů jsem doslova protrpěla. Pomyslela jsem si, co bychom dělali, kdyby se nám stal úraz, kde by léčebné výlohy šly do milionů. Bez cestovního pojištění se už za hranice nehnu.

Po dovolené: Ve schránce už jen pohledy

Při spěchu domů z dovolené – ať už tehdy kvůli zubu, nebo jindy kvůli návratu do práce – jsme často jeli několikrát rychleji, než je zdrávo, a tak nás čekalo hned několik nepříjemných překvapení ještě několik týdnů po dovolené. Poštovní schránka se plnila pokutami z radarů nainstalovaných v obcích v Česku i zahraničí. Díky tomu, že si dnes vše pečlivě plánujeme – volno máme ještě den nebo dva po návratu – už spěchat nemusíme. Cesta domů probíhá vždy v klidu a po dovolené se poštovní schránky plní jen pohledy, které jsme poslali rodině a přátelům.

Autor: redakce SpokojeneZeny.cz
zavřít reklamu