Kmínová polévka, jakou dělávaly naše babičky. Připravte si ji i vy

Kmín není jen kořením, které přidáváme do brambor a sypeme jím pečivo. Kmín má také řadu zdravotních benefitů a dá se z něj připravit třeba výtečná polévka. Tu s oblibou vařívaly hlavně naše babičky. I vy si ji jistě ještě pamatujete z dětství. Zkuste si ji připravit podle našeho jednoduchého receptu.

Co všechno umí kmín kořenný?

Kmín kořenný se hojně využívá nejen v té české kuchyni, ale také v indické, ruské nebo africké. U nás jde o jedno z nejoblíbenějších koření vůbec, ale nejen proto, že dodá jídlu chuť a vůni, je také zdraví prospěšný.

Jeho užívání se doporučuje například kojícím ženám, protože kmín podporuje tvoru mléka. Umí ale účinně tlumit i alergické reakce, tiší kašel a využívá se při žaludečních křečích a při obtížích se zažíváním. Kmín se doporučuje například užít po těžkém jídle, aby se nedostavila nevolnost.

Pomáhá ale i při nemocech, bojuje proto bakteriím a parazitům, kromě toho napomáhá lepšímu a kvalitnějšímu spánku a pomáhá nám bojovat se stresem a špatnou náladou. Při pravidelném užívání kmínu se také viditelně zlepšuje stav pokožky.

Je tedy dost důvodů, proč jej konzumovat. Jeho chuť a vůni si nejlépe vychutnáte v poctivé kmínové polévce.

Kmínová polévka 

Doba přípravy 30 minut.

Suroviny:

  • 1 vrchovatá lžička kmínu,
  • 1 lžička sádla,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • polévkové koření – vegeta,
  • špetka červené papriky,
  • voda – vody přidejte tolik, kolik chcete mít polévky.

Postup:

  1. V kastrůlku si rozpustíme sádlo a krátce na něm opražíme kmín, přidáme špetku sladké červené papriky a hladkou mouku.
  2. Poté ihned přidáme vodu, té by mělo být tolik, kolik chcete mít polévky. Promícháme a přidáme vegetu podle chuti. Dochutíme podle toho, kolik jsme přilili vody.
  3. Zamícháme a přivedeme polévku k varu. Vaříme deset minut.
  4. Rozšleháme si jedno vejce a přidáme ho k polévce, ještě krátce povaříme a polévku odstavíme.

Tip: Místo vejce je možné do polévky přidat najemno nakrájenou čerstvou petrželku, možno přidat i společně s vejcem. Pokud vám chybí zelenina, je možné přidat do polévky i najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu