Kmín není jen kořením, které přidáváme do brambor a sypeme jím pečivo. Kmín má také řadu zdravotních benefitů a dá se z něj připravit třeba výtečná polévka. Tu s oblibou vařívaly hlavně naše babičky. I vy si ji jistě ještě pamatujete z dětství. Zkuste si ji připravit podle našeho jednoduchého receptu.
Co všechno umí kmín kořenný?
Kmín kořenný se hojně využívá nejen v té české kuchyni, ale také v indické, ruské nebo africké. U nás jde o jedno z nejoblíbenějších koření vůbec, ale nejen proto, že dodá jídlu chuť a vůni, je také zdraví prospěšný.
Jeho užívání se doporučuje například kojícím ženám, protože kmín podporuje tvoru mléka. Umí ale účinně tlumit i alergické reakce, tiší kašel a využívá se při žaludečních křečích a při obtížích se zažíváním. Kmín se doporučuje například užít po těžkém jídle, aby se nedostavila nevolnost.
Pomáhá ale i při nemocech, bojuje proto bakteriím a parazitům, kromě toho napomáhá lepšímu a kvalitnějšímu spánku a pomáhá nám bojovat se stresem a špatnou náladou. Při pravidelném užívání kmínu se také viditelně zlepšuje stav pokožky.
Je tedy dost důvodů, proč jej konzumovat. Jeho chuť a vůni si nejlépe vychutnáte v poctivé kmínové polévce.
Kmínová polévka
Doba přípravy 30 minut.
Suroviny:
- 1 vrchovatá lžička kmínu,
- 1 lžička sádla,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 1 vejce,
- polévkové koření – vegeta,
- špetka červené papriky,
- voda – vody přidejte tolik, kolik chcete mít polévky.
Postup:
- V kastrůlku si rozpustíme sádlo a krátce na něm opražíme kmín, přidáme špetku sladké červené papriky a hladkou mouku.
- Poté ihned přidáme vodu, té by mělo být tolik, kolik chcete mít polévky. Promícháme a přidáme vegetu podle chuti. Dochutíme podle toho, kolik jsme přilili vody.
- Zamícháme a přivedeme polévku k varu. Vaříme deset minut.
- Rozšleháme si jedno vejce a přidáme ho k polévce, ještě krátce povaříme a polévku odstavíme.
Tip: Místo vejce je možné do polévky přidat najemno nakrájenou čerstvou petrželku, možno přidat i společně s vejcem. Pokud vám chybí zelenina, je možné přidat do polévky i najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu.