Začíná sezóna jahod, udělejte si domácí zdravou a osvěžující zmrzlinu!

Jahody patří k nejoblíbenějším druhům ovoce, jsou nejen velmi chutné, ale i zdravé. Právě teď začíná sezóna jahod, a pokud vám nerostou přímo na zahrádce, můžete si je nasbírat na samosběrech, které se pravidelně pořádají, nebo si je koupit na trhu. Čerstvé jahody pak mají široké využití, zkuste si z nich třeba udělat svou vlastní domácí zmrzlinu.

Významný zdroj vitamínů

Jahody obsahují vysoký obsah vitamínu C, ale najdeme v nich i vitamíny ze skupiny B, minerály, betakaroten nebo kyselinu listovou. Pokud však sníme jahod moc, může se dostavit nepříjemná vyrážka, takzvaná kopřivka, proto je nutné konzumovat jen rozumné množství.

Čerstvé jahody nejsou příliš trvanlivé, je proto nutné je zkonzumovat co nejdříve po nasbírání. Nejenže rychle změknou, ale jsou náchylné i na potlučení a na vznik plísní. S čerstvými jahodami je tak dobré ihned nějako naložit. Můžete si vyrobit domácí džem, využít je na pečení dezertů, klidně je ale můžete i zamrazit anebo si z nich vyrobte vynikající domácí zmrzlinu.

Jahodová domácí zmrzlina

Recept na 8 porcí, doba přípravy 30 minut.

Suroviny:

  • 450 g čerstvých jahod (zmrzlina se může připravit i z jahod mražených),
  • 40 g cukru (může být vanilkový, třtinový ale i obyčejný cukr krystal),
  • 100 ml smetany na vaření.

Postup:

  1. Omyjeme si pečlivě jahody a ve větší míse je rozmačkáme vidličkou.
  2. Do rozmačkaných jahod přidáme smetanu a cukr a vše důkladně promícháme.
  3. Nakonec celou směs rozmixujeme.
  4. Připravíme si menší mističky, do nichž budeme směs dávat.
  5. Všechny naplněné mističky dáme do mrazáku a zmrzlinu necháme alespoň 6 hodin v mrazáku.
  6. Poté je zmrzlina hotová a připravená ke konzumaci.

Tip: Stejným způsobem si můžete udělat zmrzlinu i z jiného sezónního ovoce ze zahrádky. Skvělá bude třeba i meruňková, malinová nebo rybízová zmrzlina. Cukr pak přidávejte podle své chuti.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu