Do Velikonoc zbývá už jen pár dní, a proto je nejvyšší čas připravit na sváteční stůl krásně zdobené perníčky. Ty jsou nejen chutné a dobře vypadají, ale hlavně nemusíte čekat, až vám změknou, protože tyto můžete jíst prakticky okamžitě. Jen si dejte pozor, aby vám do Velikonoc vydrželi, protože jejich chuť je návyková a jen se po nich zapráší.
Perníčky k Velikonocům prostě patří a prozáří barvami váš slavnostně prostřený stůl
K Velikonocům nepatří jen karabáč a malovaná pomlázka, ale také krásně zdobené perníčky ve tvaru zajíčků, vajíček či slepiček. Udělejte váš svátečně prostřený stůl letos ještě krásnější a ozdobte ho perníčky, které jsou voňavé, měkké, a hlavně vynikající. Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí a potravinářských barev, z nichž vykouzlíte naprostý velikonoční zázrak – a když do toho zapojíte i své děti, zažijete při jejich tvoření spoustu zábavy.
Vyčleňte si odpoledne s dětmi a pečte perníčky
Přípravy na Velikonoce nemusí být nudné. Svátky nejsou jen o tom, abyste měla perfektně naklizený dům a na stole stálo skvělé jídlo. Zkuste sebe i děti během příprav zabavit výrobou perníčků. Stačí vám k tomu kousek těsta, několik barevných polev či jiné zdobení a trocha trpělivosti. Uvidíte, že takto strávené odpoledne nakonec bud bavit i vás a zažijete všichni spoustu legrace.
Velikonoční perníčky
Na výrobu Velikonočních perníčků krom nutné dávky trpělivosti budete potřebovat:
Perníčky:
- 600 g hladké mouky,
- 250 g moučkového cukru,
- 100 g medu,
- 50 g másla,
- 4 vejce,
- 2 lžičky jedlé sody,
- 2 lžičky perníkového koření,
- 1 lžíci kakaa,
- 1 bílek na potření.
Cukrová poleva:
- 1 bílek,
- 200 g přesátého cukru,
- 1 lžičku citronové šťávy.
Pracovní postup
- Na vále vypracujte mouku, cukr, med, změklé máslo, vejce, sodu, perníkové koření a kakao.
- Vše vypracujte v hladké těsto, které nesmí lepit.
- Těsto nechte odležet alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes celou noc, aby se použité ingredience dobře spojily.
- Vyválejte z těsta plát zhruba 5 mm široký a vykrajujte z něj různé tvary.
- Vykrájené tvary přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je bílkem.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 ˚C zhruba 8 minut.
- Poté nechte perníčky vychladnout a mezitím si připravte polevu.
- Bílek, moučkový cukr a citronovou šťávu vyšlehejte do husté hmoty.
- Poté tuto směs rozdělte do tolika misek, kolik chcete mít barev, a potravinářským barvivem ji obarvěte.
- Aby se vám poleva dobře nanášela, použijte cukrářský sáček s velmi úzkou špičkou a na připravené perníčky kreslete, co vás napadne.
Pár rad na závěr
- Pokud těsto lepí, přidejte hladkou mouku.
- Aby vám těsto při odpočinku neokoralo, zabalte je do potravinové fólie.
- Medu do těsta nepřidávejte více, aby vám perníčky neztvrdly.
- Tvrdost perníků způsobuje i kakao, proto se mírněte i s ním. Pokud vám nevadí světlejší barva, nemusíte ho přidávat vůbec.
- Při výrobě polevy cukr prosejte a přidávejte ho za stálého míchání postupně. Předejdete tak případným hrudkám, které by vám zbytečně ucpávaly cukrářský sáček.
Perníčky bez polevy vám zaberou zhruba hodinu času, než je všechny upečete. Pokud je však budete zdobit, vyhraďte si na tuto činnost rovnou celé odpoledne.