Majonéza je oblíbený doplněk mnoha receptů. Dáváme si ji ke smaženým pokrmům, masům, ale i na salát. Tentokrát zapomeňte na kupovanou majonézu, do které se přidává nezdravý olej, a raději si připravte domácí. Je nejen zdravější, ale též výborně chutná. Když ji jednou připravíte, už nikdy se k té z obchodu nevrátíte.
Má víceúčelové využití
Majonéza zrovna nepatří potravinám, které by schvalovali odborníci na zdravou výživu, ale v malém množství vám nikterak neublíží. Přesto byste měli vsadit raději na tu domácí, u které si můžete být 100% jisti, že víte, co v ní je, a navíc je její chuť mnohem lahodnější, než u té kupované. Použít ji můžete prakticky na cokoliv
- ochucení salátů,
- doplněk k pečeným masům,
- výborně se hodí ke smaženým jídlům jako například smažený řízek nebo sýr,
- podklad do chlebíčků.
Domácí majonéza skvěle chutná
Není nic snazšího než vyrobit domácí majonézu, která skvěle chutná. A nejen to. Majonéza patří mezi preferované zdroje nenasycených mastných kyselin.
Domácí majonéza
Na výrobu domácí majonézy pro 4 osoby budete potřebovat:
- 2 žloutky,
- 150 ml slunečnicového oleje – zdravější varianta je olivový olej,
- 1 lžíce dijonské hořčice,
- 1 lžíce šťávy z citronu, nebo můžete použít ocet,
- sůl, pepř.
Postup přípravy
- Připravte si tyčový mixér, nejlépe i s úzkou nádobkou na mixování.
- Do nádobky nalijte slunečnicový nebo olivový olej, 2 žloutky, hořčici, špetku soli, stejné množství pepře a zakápněte citronem nebo octem.
- Mixér zcela ponořte do nádoby a začněte mixovat. Mezitím občas mixér pomalu zvedejte a opět ponořujte do směsi.
- Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.
Celá výroba vám bude trvat zhruba deset minut. Pro oživení můžete do hotové majonézy přidat například různé druhy bylin.