4 překvapivé přínosů pití vína pro zdraví

Většina zdravotních výhod, které víno může mít, pochází z jeho protizánětlivých, antioxidačních a lipidových regulačních účinků. Ty se však projeví, pouze pokud pijete víno střídmě.

Víno je vyrobeno z rozdrcených tmavých hroznů, skvělého zdroje resveratrolu, který se nachází konkrétně ve slupce hroznů. Antioxidanty, které víno obsahuje, jsou však hlavním důvodem, proč zdravotníci doporučují jeho pití. Tyto antioxidanty snižují oxidační stres v lidském těle, primárně spojený s mnoha závažnými nemocemi, jako je rakovina a srdeční choroby.

Víno obsahuje spoustu antioxidantů

Víno je bezpochyby lahodné. Ale jedním z důvodů, proč zdravotníci doporučují pravidelné pití vína, i když v malém množství, je to, že je bohaté na antioxidanty. Co ale antioxidanty přesně dělají s naším tělem? Jednoduše řečeno, naše tělo je neustále bombardováno oxidačním stresem. Oxidační stres je způsoben nerovnováhou nebo tím, že antioxidanty jsou přemoženy nestabilními molekulami, nazývanými také volné radikály.

Tyto volné radikály způsobují poškození našich buněk, a aby se tomu zabránilo, měla by existovat rovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály. Pokud však nevíte, zda pít bílé nebo červené víno, je lepší zvolit to červené. Hrozny používané v červených vínech jsou totiž bohatší na antioxidanty než hrozny používané v bílých vínech. Stručně řečeno, vyšší antioxidační stav ve vašem těle je výhodnější, protože snižuje riziko závažných onemocnění.

Ochrana proti rakovině

Pití vína vás také chrání před běžnou, ale smrtelnou nemocí zvanou rakovina. Jak se ukázalo, fenolové sloučeniny, které jsou také prospěšné pro zdraví srdce, mohou též zpomalit růst buněk rakoviny prsu. Nejen to, může také zpomalit růst buněk rakoviny prostaty a jater. Vědci ze zubní fakulty University of Missouri navíc zjistili, že resveratrol, hlavní sloučenina nalezená v červeném víně, a sloučenina zvaná kvercetin, mohou potlačit růst rakovinných buněk v ústech.

Snížení rizika onemocnění jater

Alkohol je jedním z hlavních důvodů pro lidi s onemocněním jater. Je ironií, že pravidelné a správné pití červeného vína může podpořit zdraví jater. Pití červeného vína je spojeno s nižší fibrózou u lidí s onemocněním jater, které není způsobeno alkoholem. Přestože pití červeného vína podporuje zdraví jater, přílišná konzumace může vaše játra samozřejmě poškodit. I když poskytuje spoustu zdravotních výhod, jako jsou antioxidanty, příliš mnoho alkoholu může vést ke zvýšení kyseliny močové a triglyceridů.

Silnější kosti

Osteoporóza je onemocnění kostí, které souvisí s věkem – a je běžná u starších lidí. Zpráva z dubna 2000 v časopise American Journal of Epidemiology ukazuje, že ženy, které vypily nejméně 11 až 29 ml červeného vína denně, měly vyšší kostní hustotu než ženy, které víno nepily. Kostní denzita je primárním měřicím nástrojem pro lékaře ke stanovení kostní odolnosti. Netýká se to však pouze žen.

Pravidelné a přiměřené pití vína má mnoho přínosů pro zdraví, které vám mohou pomoci při určitých onemocněních. Jak již bylo zmíněno dříve, tyto přínosy pro zdraví jsou prospěšné pouze pro ty, kteří pijí zdravě. To znamená, že nadměrné pití může způsobit více škody než užitku. Pamatujte tedy, pijte střídmě.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT